Витамин А - витамин на растежа и зрението
Намира се най-вече в животинските храни

Здравето на организма зависи от много фактори, но един от най-важните е достатъчното количество витамини. Всеки един има определена роля и се грижи за здравето и правилната функция на различни части от организма.

 

Растежът и доброто състояние на зрението, кожата, костната система, венците, косата и ноктите зависят от запасите на витамин А. Именно затова понякога се нарича витамин на растежа или красотата. Витаминът не се произвежда от тялото и поради това трябва да се набавя чрез храната.

 

Витамин А е мастноразтворим витамин, подобно на витамин D, Е, К. За разгреждането на този род витамини е необходимо повече време, затова в храната трябва да има мазнини.

 

Всеки витамин е сбор от витамини. От групата А днес познаваме А1 и А2. Наличие на тези витамини са открити в животински продукти – черен дроб, жълтъците на яйцата, рибено масло, млечни продукти (мляко, масло) и др. Намерен е и каротин (провитамин А) в някои растения. Зеленчуците съдържат повече каротин в сравнение с плодовете. Моркови, домати, червени чушки; листни зеленчуци – спанак, салата; магданоз, пресен лук, брюкселско зеле, тиквички са наситени с витамини от група А. Въпреки че в плодовете има по-бедно количество, кайсиите, сливите, касисът и шипката правят изключение, поради по-сериозното си насищане с витамина на растежа.

 

Организмът има способността да го разгради във витамин А, след като попадне в червата и черния дроб. Но както вече казахме, каротинът се приема в червата само при наличието на мазнини.

 

Витамин А е особено съществен за добрата функция на хормона на щитовидната жлеза. За възрастен индивид е препоръчително дневният прием да е в параметри между 1 и 3-4 мг.

 

С витамин А и D може да се предозира и трябва да се внимава от получаване на хипервитаминоза. Липсата на витамин А или недостатъчното наличие (хиповитаминоза) в организма може да се открие при някои симптоми: хелералопия (кокоша слепота – проблеми със зрението в тъмнина), увреждане на роговицата на окото, забавен растеж на индивида.

 

Витамините се предлагат и под формата на хапчета, направени по химичен път. Не е нужно да ги поемате така, просто изпийте една чаша мляко или изхрупайте няколко моркова. Лесно е.

Рецепти