"Всяка неделя", или как да си сготвим обяд за цяла седмица
от Кирил Русев | 06 февруари 2014
Без да сме около печката всеки ден

За повечето от нас времето между понеделник сутрин и петък вечер преминава в истерично търчане наляво-надясно и готвенето е последното нещо, с което ни се занимава.

Едни решават този проблем с ядене по заведения, други си поръчват храна в офиса, но аз лично съм привърженик на по-здравословния и икономичен подход, известен още като "Всяка неделя". Всяка неделя влизам в кухнята и правя следното:


Стъпка 1: Ревизия и планиране


Проверявам какво е свършило, от кое ми остава съвсем малко, какво е за изхвърляне или се нуждае от спешно внимание, преди да се развали. На тази база правя списък за пазаруване по локации - това от пазара, онова от големия магазин за хранителни стоки, трето от месарницата, пето от гръцката бакалия наблизо и т.н.


Шестото може да не е спешно и да бъде закупено през седмицата, на връщане от работа.


Разчиствам хладилника и шкафовете, за да освободя място за новите попълнения и пристъпвам към...


Стъпка 2: Маршрутизация и пазаруване


Това се подразбира - съставям си маршрут на локациите за пазаруване, които да обходя с голямата раница. Следва прибиране у дома и...


Стъпка 3: Предподготовка


Прибирам продуктите, които няма да готвя, а всичко останало измивам, почиствам, нарязвам и разпределям в отделни съдове според последователността, в която ще ми трябва за готвене.


Ако преценя, че по изключение искам да сготвя нещо през седмицата, ще го прибера нарязано в пластмасова кутия в камерата или хладилника, в зависимост от неговата трайност.


Стъпка 4: Голямото готвене!


Като човек, който организира менюто си около месото, обикновено приготвям някакво голямо месно ястие. За мъж, който тежи 75 килограма и тренира редовно, това означава минимум 1,5 килограма месо, но това е чисто индивидуално и не трябва да се възприема като препоръка към вас самите.


Следват гарнитурите към месното ястие, които ще ми осигурят необходимото разнообразие. Това може да са две порции задушени набързо зеленчуци и три порции ориз или пък три порции картофено пюре и две порции пастас доматен сос, или пък пет порции запечени на фурна картофи, или пък само две порции нещо-си с уговорката, че във вторник вечер ще извадя нарязаните зеленчуци от хладилника (виж втория абзац от стъпка 3) и ще си направя гарнитурата до края на седмицата.

 


Стъпка 5 (незадължителна): Порциониране


Ако искате да бъдете напълно неангажирани по отношение на обяда си през седмицата, просто си осигурете пет кутии, в които да разпределите приготвената вече храна. Така не само ще си спестите още време, но ще освободите място в хладилника (тавите и тенджерите не са най-компактните съдове) и ще имате много по-добър контрол върху порциите и калорийния си прием.


И така... Какво ще правите тази неделя?

Рецепти