Японската кухня през нов поглед
от Милена Димитрова | 31 май 2013
Екзотичната кухня също подлежи на любопитни интерпретации

Японската кухня безспорно е огромно предизвикателство за всеки почитател на екзотичните и нестандартни, спрямо нашите географски ширини, вкусове.

 

Всъщност, тя може да се превърне в любопитно предизвикателство дори за хората с профилирано кулинарно образование.

 

Именно такива са учениците на първата кулинарна академия в Източна Европа – HRC Academy, базирана в София и Добрич, където се намират и нейните ресторанти.


Посетихме ги, за да видим отблизо къде се случва кулинарната магия и какви са нейните чудни резултати.

 

Една от задачите на студентите е именно интерпретирането на международни кухни. Разбира се, под ръководството на chef Робин Виларийл (Robin Villarreal).

 

Нелека отправна точка, чиято цел е използването на максимално много въображение в рамките на една единствена седмица + познаване на хранително-вкусовите качества на широкия набор от продукти и подправки.

 

През вечерта, която те посветиха именно на японската кухня, нещата протекоха гладко и професионално.

 

Менюто, което учениците сами създадоха, бе 5-степенно, състоящо се от креативна интерпретация на суши, супа с тофу, предястие с морски деликатеси, пиле Терияки като основно и любопитен десерт за финал.

 

Предястието се състои от салата със скариди и пяна от кориандър и т.нар. уакаме чипс.

 

В ролята на десерт се превъплъщава лекият пандишпан със зелен чай и пушена панакота, гарниран с пресни ароматни ягоди.


Запретнете ръкави и се потопете в кулинарно пътешествие в снимки оттук до края на статията!


11938

 

11940

 

11943

 

11944

 

11941

 

11942

 

11945

 

11948

 

11947

Снимки: Марио Евстатиев/ Kulinar.bg

Рецепти