Цитрусов сок или плодов шейк?
от Kulinar.bg | 15 април 2014
Подробна информация за двете напитки

Тъй като в последно време все повече започна да се говори за детоксикиращи практики, с които да чистим тялото си от вредните токсини, също толкова често четем и за плодовите, млечни шейкове, с които едва ли не да заместваме храненето.

 

Но толкова ли са полезни те и можем ли да забравим за добрите, стари цитрувоси сокове, пълни с витамини? Ще направим една обобщена информация за плюсовете и минусите на тези толкова често спрягани напитки.


Какво представляват цитрусовите сокове:

 

Това е лесно – прясно изцедени сокове от цитрусови плодове.


Какво представляват млечните шейкове:

 

Използва се целият плод или зеленчук за направата на тези шейкове, тип смути, а не само сока. В зависимост от това, което искате да получите като полезни вещества, слагате съответния зарзават. Лесно е, нали?


Перфектно приготвен цитрусов сок:

 

Обелете плода. Това се прави, за да се избегне маслото, което се намира под кората, което забавя храносмилателните процеси. Може да се смесят няколко вида сок или да се разреди с вода, ако е много наситен вкуса.


Перфектно приготвен шейк:

 

Начинът за направа е чрез процеса, наречен блендиране. Знаете, за целта ви трябва кухненски робот или блендер за шейкове. Към плода се добавя кисело мляко, прясно мляко, мляко от соя, вода. Това ни пази от глад за по-дълго време.


Полезни свойства на цитрусовия сок:

 

предпазва от рак

 

подпомага работата на сърцето

 

заздравява имунната система

 

действа разхладително през лятото

 

възвръща загубата на калций в тялото

 

отличен е за пренатална грижа

 

забързва метаболизма


Полезни свойства на плодовия шейк:

 

отслабва се лесно с консумацията му

 

действа детоксикиращо


подобрява състоянието на кожата и я хидратира


засилва имунната система


шейк с добавено мляко засилва здравината на костната система


Негативи на цитрусовите сокове:


Може да засили симптомите на гастроезофагиален рефлукс и да доведе до поява на кариес. Става дума за прекомерна употреба на цитруси.

 


Негативи на плодовите шейкове:


Ако се подложите на целодневна диета на плодови шейкове, това може да доведе до дисбаланс в диетата. Освен това, ако добавяте бита сметана или други пълномаслени продукти, това прибавя нежелани калории към общия калориен прием. Хора, диагностицирани със захарен диабет или инсулинова резистентност, трябва да отбягват тези шейкове, тъй като повишават нивата на кръвна захар и това може да доведе до нежелани проблеми.


Ние не искаме да се ангажираме с генерални изводи кое е по-полезно или кое трябва да се намали. Това е въпрос на здравословно състояние и личен избор.

 

Рецепти