С едно наум преди да ограничим солта
от Кирил Русев | 13 март 2014
Прекомерното занижаване на приема на натрий може да доведе до дефицити на хранители вещества в диетата

Ако сте в час със здравословните тенденции, сигурно знаете, че по препоръка на Световната здравна организация, един възрастен не трябва да консумира повече от 2000 милиграма натрий или 5 грама сол на ден. Същото нещо четем и във Физиологичните норми за хранене на населението, според които адекватният хранителен прием на натрий е 1500 милиграма, но не трябва да надвишаваме горната граница за нерисков хранителен прием от 2000 милиграма на ден.

Всичко това звучи много хубаво до момента, в който не си дадем сметка колко малко всъщност са 2000 милиграма натрий. Колко малко ли?


Около една чаена лъжичка сол. Вземайки предвид този факт и обстоятелството, че много хранителни продукти по принцип съдържат някакво количество натрий, започва да изглежда почти невъзможно човек да се придържа към насоките за здравословно хранене.

Едно изследване, публикувано в American Journal of Preventive Medicine1, си поставя за цел да анализира именно този проблем от гледна точка на съществуващата в САЩ препоръка за консумация на не повече от 1500 мг натрий дневно. Придържането към един подобен лимит, казват неговите автори, крие рискове от такова ограничаване на диетата, което да доведе до дефицит на други хранителни вещества.

За провеждането му е използван софтуер, в който са зададени стандартните за диетата на съвременния човек храни и хранителни продукти и задачата на софтуера е да изчисли всички възможни комбинации, които:

- ще осигурят на средностатистическия потребител необходимото количество енергия (калории) и

- ще се вписват в препоръчителните нива за прием на натрий.

Резултатите имат своите положителни и отрицателни страни. Положителните са, че всички възможни менюта са богати на плодове и плодови сокове, ядки, семена. Отрицателните са, че в една ниска на сол диета няма особено много място за зърнени храни и месо.

С други думи, ако държите да се съобразите с поставените норми за консумация на сол, почти сигурно ще се наложи да внесете някои сериозни промени в диетата си, които, от своя страна, в дългосрочен план могат да доведат до дефицит на хранителни вещества. Нещо повече, препоръките за консумация на натрий не взимат предвид нуждите на физически активната част от населението. Спортуващите не само че могат да толерират по-голямо количество сол в диетата, но и могат да понесат значителни здравословни негативи без него.


Казаното дотук не бива да се възприема като препоръка за преяждане с натрий, а по-скоро като съвет да имате едно наум, преди да намалите драстично приема си на сол.

 

Определено има хора, които биха изпитали ползи от едно подобно действие, но със сигурност съществуват и други, които рискуват да избодат око в опита си да изпишат вежди.


Затова и всяка генерална препоръка трябва да се адаптира в зависимост от специфичните индивидуални нужди на човек.


1. Maillot, Matthieu, and Adam Drewnowski. "A conflict between nutritionally adequate diets and meeting the 2010 dietary guidelines for sodium." American journal of preventive medicine 42.2 (2012): 174-179.

Рецепти