Съвети за перфектна бита сметана
от Kulinar.bg | 08 май 2014
Има няколко стъпки, които е добре да следвате

Има няколко стъпки, които трябва да следваме, когато разбиваме сладкарска сметана сами у дома.

 

За да сме сигурни, че ще получим перфектната сметана за нашия сладкиш.

 

Някой ще каже "какво толкова трудно има в разбиването на сметана?", а ние ще отвърнем – не е кой зне каква философия, така е.

 

Но на повечето от нас ни се е случвало да разбиваме сметаната, дори повече време от посоченото на опаковката, а сметаната да си остава все така течна и съответно украсата на сладкиша или кремът за пълнежа се провалят, така да се каже.

 

Е, за да не изпадате в подобна ситуация, ние ще ви разкрием няколо важни стъпки, които трябва да следвате, когато правите бита сметана. 

 

Тя се продава в магазинната мрежа в течно състояние. Това, което ви трябва, за да се превърне в бита, е миксер. Колкото по-мощен, толкова по-добре.

 

Разбира се, може да се разбие и на ръка, но определено е по-трудоемко и отнема повече време. Ако разполагате със статичен миксер и метална купа, това е перфектният варинат.

 

И така, първо охладете сметаната много добре. Изстудете и купата. Излейте сметаната в нея. Една чаша сметана в течна форма прави около 2 чаши бита сметана. Започнете да разбивате, като включите миксера на силна степен.

 

*Ако разбивате с ръчна бъркалка, то правете широки кръгове. Така ще влиза повече въздух, който е важен за процеса.

 

Добавете захар. Когато сметаната започне да се сгъстява, малко преди да се образуват меки връхчета, добавете захарта постепенно. По правило е добре да се добавят по 2 супени лъжици на всяка чаша сметана. Но, естествено, вие можете да регулирате количеството според своя вкус.

 

*Ако нямате достатъчно време, сложете пудра захар, тя се разтваря по-бързо.

 

Продължете разбиването до получаване на връхчета в сметаната. В зависимост от времето на разбиване, ще получите и желаната гъстота на сметаната.

 

*Не бива да се разбива прекалено дълго, тъй като ако сметаната стане прекалено твърда, става и по-трудна за работа.

 

Рецепти