Селен - за какво е полезен и къде се съдържа?
от Боян Кърпачев | 17 март 2014
Още един жизненоважен минерал

Селенът е един от многото важни хранителни вещества, от които се нуждаем в ежедневната си диета. Минералът играе ключова роля в здравето и функционирането на имунната система.

Селенът получава публичност през последните няколко десетилетия, покрай няколко объркващи и противоречиви изследвания. Така и не се изяснява напълно дали бедната на селен диета увеличава риска от рак. Към днешна дата е ясно, че включването на минерала в хранителния режим е важно за добрата антиоксидантна защита на тялото.

Селенът, наред с витамин Е, витамин С, глутатион и витамин В3 действа като антиоксидант. Установено е, че увеличаването на приема на селен води до подобряване на подвижността на сперматозоидите, съответно плодовитостта на мъжете.

 

Има проучване, което показва, че хранителните добавки със селен могат да помогнат при симптомите на астма, но са необходими повече изследвания, за да се потвърдят.

Недостиг на селен може да възникне в области, където съдържанието на този минерал в почвата е ниско. Диетите с високо съдържание на рафинирани храни също могат да доведат до дефицит. Преработката на храните може да намали количеството на селен в тях. Противовъзпалителните лекарства също могат да намалят запасите на селен в организма.

Ниските нива на селен могат да допринесат за автоимунни проблеми, като псориазис и заболяване на щитовидната жлеза. Дефицитът се свързва с рак на стомаха, гърлото и простатата, въпреки че са необходими повече изследвания, за да се определи дали това е причина за заболяването.

 

Някои изследвания показват, че недостигът на селен причинява промени на настроението. Има индикации, че дефицитът на селен може да допринесе за развитието на вирусни инфекции.



Поради тези причини, ще ви предложим списък от 10 храни, които са богати на селен. Съдържанието на селен зависи от концентрацията на минерала в почвата, където се отглеждат културите. Следните храни са обикновено се считат за добри източници на селен:

Бразилски орехи
Слънчогледови семки
Риба (риба тон, камбала, сардина, сьомга)
Черупчести мекотели (стриди, миди, скариди)

 

Месо (говеждо, черен дроб, агнешко, свинско)
Птиче месо (пилешко, пуешко)
Яйца
Гъби
Зърно (пшеничен зародиш, ечемик, кафяв ориз, овес)
Лук

Рецепти