Огромният виенски шницел
от Kulinar.bg | 20 февруари 2015
Е емблематичен специалитет за австрийската кухня

Ако кажем Виена, кое е първото нещо, за което се сещате? Точно така – виенски шницел. Представлява силно начукано месо, панирано в галета, брашно и яйца и изпържено в масло. Да, калорично е, но понякога не можем да устоим на изкушенията, нали?

 

Името се появява за първи път през 19 век, въпреки че ястието се приготвя много по-рано. Оригиналната рецепта на шницела е от телешко месо. Всички виенчани са на мнение, че ако е направен от свинско, не трябва да се нарича виенски.

 

През 1970 година австрийското външно министерство заема позиция по този въпрос: "Виенският шницел може да бъде приготвян само от телешко месо, според традицията".

 

Разбира се, в ресторантите се предлагат и свински шницели, но те се обявяват от сервитьорите просто като "Schwein Schnitzel" или свински шницел.


Размерите на виенският специалитет са внушителни, почти излиза от чинията. Панировката трябва да седи отделно от месото, не трябва много да се притиска към шницела, за да остане хрупкава.


Количеството мазнина е доста голямо, по време на пържене се облива с нея периодично.


Ястието традиционно се сервира с малко лимон, картофена или зелена салата, сладко от боровинки, и какво е виенският шницел без една студена биричка. Все пак говорим за австрийски специалитет.


Не се учудвайте, ако с донасянето на менюто, чуете въпроса – колко? Става дума за бройката на бирите.


Тук вижте подробната рецепта. Някои спекуланти се опитват да опровергаят произхода на шницела.


Твърдят, че е направен по подобие на "Котлети по милански", но няма сигурни сведения в подкрепа на това твърдение.

 

Рецепти