Може ли "кофа" със сладолед да ни извади от депресията?
от Kulinar.bg | 06 юни 2014
Истината за комфортните храни

Много пъти саме гледали сцени във филмите, в които момиче с разбито сърце стои пред телевизора във видимо лошо душевно състояние, отразило се рязко и на външния му вид, а в ръцете си държи голяма "кофа" сладолед.

 

Дори се е превърнало в клише. Случайно да ви се е случвало и вас?

 

Понякога се озоваваме заобиколени от т.нар. комфортни храни, които силно се надяваме да ни извадят от дупката, в която дълбоко сме потънали.

 

Учени от университета в Минесота се заели със задачата да установят, дали тези храни наистина имат способността да помогнат за емоционалното ни "прераждане".

 

Учените анкетирали група от хора и ги помолили да назоват някои от храните, към които се обръщат в моментите на леки депресивни състояния, които обаче няма да повдигнат духа им, което ще потвърди изследването.


Следващата стъпка била да им пуснат филм за около 20 минути и след края му да хапнат от любимата си храна.


И какво се оказало? Изследваните показали значително покачване на настроението, независимо от това каква храна получили. Настроението им е измерено преди и след като хапнали комфортните храни.


Учените заключили, че комфортните храни нямат лечебно действие, що се отнася до минорното настроение. Дали ще ги изядем или не, няма никаква разлика.


Тогава защо понякога наистина се чувстваме добре, след като сме останали насаме със себе си, е и с компанията на голяма доза сладолед или друго любимо прегрешение?


Може би разковничето се крие в лечебното действие на времето. Независимо дали ще преполовите купата със сладолед за 15-20 минути или ще хапнете няколко стръка целина, дистанцирането от негативизма на фрустриращата ситуация е това, което наистина помага.

 


И все пак въпросът подлежи на още изследвания, тъй като учените не изключват съвсем възможността комфортните храни да изцеляват определени емоционални проблеми, като социален стрес, например.


Засега е добре да стоим далеч от фризера в моментите, които ни идва да изядем света. Най-малко това ще се отрази отрицателно на талията ни.

 

Рецепти