Мадмоазел Супа и нейните сестри
от Мартина Николова | 31 май 2013
История на супата и разновидности й по света

Гатанка! Течна храна, обикновено се яде топла, може да съдържа зеленчуци, месо, подправки. Е стига жокери, сетихте се, нали? Точно така, супа! Най-общо казано, супите се делят на два вида – бистри и гъсти.

 

Гъстите се класифицират в зависимост от типа на сгъстителя, който се ползва – пюрета, нишесте. Крем супите се сгъстяват обикновено със сметана или сос бешамел.

 

Доказателства за присъствието на супата, като ястие на трапезата, сочат, че се е приготвяла още 6000 години пр. Христа.

 

Варенето не е било популярна готварска техника, преди да бъдат изобретени водоустойчиви контейнери и съдове, вероятно глинени гърнета. Но тук можем само да гадаем.

 

Снимка: Thinkstock\Guliver

 

Думата супа идва от френски "soupe", означава супа, бульон, ако държите на пълната етимология, на латински ястието се е наричало suppa. Което явно е повлияло и на българския вариант. Думата "ресторант" е използвана във Франция през 16 век за назоваване на силно концентрирана, евтина супа.


Известните в цял свят картофени крем супи, родом от Германия, са пренесени от емигранти в Пенсилвания, откъдето започва популяризирането им. Беглец от Френската революция пък отваря супатерия в Бостън, което му печели прозвището "Принцът на супите".


Снимка: Thinkstock\Guliver


Едва ли има някой, който да не знае, но все пак да кажем, че супата се сервира като предястие. От търговска гледна точка, тя става известна, когато започва да се консервира през 19 век, което, може би, важи най-вече за САЩ. Д-р Джон Т. Доранс, химик, изобретява кондензираната супа през 1897 година.


Днес американците изпиват по 2.5 милиарда от тези супи. Някои от тях са готови за консумация. Единственото усилие, което се налага да направите е да отворите консервната кутия. А това ги прави и най-удобната и лесна вечеря за заетите американци.

 

И разбира се, още един популярен, но лош вариант на ястието – сухите супи. Полуготови прахообразни субстанции, които придобиват готов вид за няколко секунди, само с помощта на малко топла вода.

 

Снимка: Thinkstock\Guliver

 

В някои страни, като Китай, се сервират и сладки супи за десерт, съдържащи мляко, сухи подправки, фиде, бадеми, сушени плодове.


Звучи малко странно, но има и плодови супи, които се сервират топли или студени, в зависимост от рецептата. Може да съдържат мляко, сметана, сушени плодове, кнедли, алкохолни напитки, като шампанско и ракия например.


"Blåbärsoppa" е шведско ястие, което обикновено включва няколко вида плодове, захар, вода, сайдер и по-рядко шампанско.


Убедихте ли се, че обикновената, на пръв поглед, супа, може да се окаже много интересно ястие. Вече знаете, че има и страни, в които си поръчвате десерт, а може и да получите сладка супа. Но какво пък, ще е интересно.

 

Рецепти