Краставица - задължителна през пролетта и лятото
от Kulinar.bg
Полезна за целия организъм

Изненадващо, но краставицата е култивирана за първи път в Индия и то преди 3000 години.

 

Има една популярна легенда, че зеленчукът е пренесен в Европа от Александър Македонски и войските му.

 

Краставиците са били изключително ценени и силно разпространени сред древните цивилизации на Египет, Гърция, Рим.

 

За вкуса и здравословните привилегии на краставиците сме ви информирали вече. Но и древните са го знаели също. Както и благотворното действие на зеленчука върху кожата. Маски с краставица си правим и до днес.

 

Луи XIV пък е виновникът за старта на отглеждането на краставици в оранжерийини условия. В САЩ зеленчукът е пренесен от ранните колонизатори. И така малко по малко краставиците били разпространени из целия свят.

 

Краставиците са богати на лутеин, който е главният зашитник срещу свободните радикали, които пък са виновни за стареенето.

 

Редовната им употреба помага и срещу констипация (запек).

 

Какво още прави полезни краставиците.

 

Състав на 100 грама краставица

 

калории 16

 

общо мазнини 0,1 г

 

холестерол 0 мг

 

натрий 2 мг

 

калий 147 мг

 

общо въглехидрати 3,6 г

 

диетични фибри 0,5 г

 

захари 1,7 г

 

протеин 0,6 г

 

витамини А, С, D, В-6, В-12


елементи – магнезий, калций, желязо.


Опитайте някоя от нашите свежи рецепти с краставица


Салата фатуш II

 

Свежа салата

 

Нещо като таратор

 

Роза от краставица с млечна салата

 

 

 

Рецепти