Пролет в чинията: Всичко за пресния чесън
от Kulinar.bg | 14 март 2014
И защо сега е моментът да го консумирате

Един от най-сигурните белези, че пролетта е дошла, е наличието на ароматен, пресен и свежо зелен чесън.

Набран малко преди главата да е напълно узряла, пресният чесън е ядивен отдолу догоре, така да се каже.

За съжаление, сезонът му е прекалено кратък, така че трябва да се възползваме от него максимално много.

Зеленият чесън си е чесън и съдържа всички полезни съставки на стария. Да припомним, че чесънът е вероятно най-известния имуностимулант.

Най-полезният компонент, който се съдържа в него – алицин – е известен с мощното си антибактериално действие. Просто така ви казваме, че за първи път алицинът е изолиран в лабораторни условия през 1944 година от американски химици.

Когато е в съвсем пресен вариант, натуралният антибиотик е сякаш по-ароматен и по-вкусен. Задължително трябва да го приемате, ако сте анемични и с ниски нива на желязо в организма.

Сигурно ви е известно, че витамин С помага за метаболизма на желязото, чесънът пък съдържа протеина феропортин, който "придвижва" желязото в вътрешната към външната част на клетката.

Поради високото съдържание на полисулфиди, чесънът предпазва и сърцето. Ароматната зеления е с богато количество манган, който се свързва с добрия холестерол (HDL).

Когато нивата на манган са високи, нивата на HDL също са отлични, както и обратното.

Включването на пресен чесън в пролетното меню е изключително лесно. Добавяйте го към салати, пици, сандвичи, поръсвайте супи, сотирайте го леко и го включвайте в сосове, напълнете цялото пиле с него.

Най-лесно е да се възползвате от него, като просто изхрупате 1-2 стръка заедно с храната.

Рецепти