Как да разграничите здравословната храна от джънк фууда
от Боян Кърпачев | 09 март 2014
Някои неща, които просто крещят нездравословна храна

Мислите ли, че чипсът, които трайно оцветява пръстите ви, когато го ядете е добър, за здравето? Или двойно потопените в шоколад сладки бисквитки?

 

Има храни, които се прикриват и по-трудно бихте идентифицирали като вредни. Определянето на една храна като здравословна или не, означава четене и разбиране на етикетите, идентифициране на съставките и знание за това как са приготвени те.

 

Кои са стъпките, които всеки човек трябва да "измине", когато е на път да си купи нещо от категорията на т.нар. джънк?



Етап 1

Прочетете етикета на хранителния продукт отгоре додолу.

Етап 2

Обърнете внимание на броя на калориите на порция и какъв процент от тях са от мазнини. Нездравословната храна обикновено носи голям брой калории на порция, а по-голямата част от тях идват от мазнините. Здравословната храна трябва да бъде с ниско съдържание на калории и съответно мазнини. При диета от 2000 калории на ден, количеството мазнини не трябва да надвишава 65 грама.

Етап 3

Анализ на видовете мазнини. Нездравословната храна обикновено съдържа високо количество транс и наситени мазнини (неслучайно квалифицирани като
"лоши" мазнини). Препоръчителният прием е не повече от 2 грама трансмазнини на ден, или около 1% от общия прием на калории. Общият брой на калории от наситени мазнини пък не бива да надвишава 10%, което се равнява на по-малко от 20 грама. Здравословните храни имат малко (или въобще нямат) транс и наситени мазнини.

Етап 4

Разберете количеството на холестерола и натрий в храната. За дневно меню от 2000 калории трябва да се консумират по-малко от 300 милиграма холестерол и 2400 мг натрий. Колкото повече са те, толкова по-вероятно е храната да е нездравословна.

Етап 5

Вижте стойностите на фибри, витамин C, витамин А, калций и желязо. Това са добри хранителни вещества, които често отсъстват или са просто в незначително количество в нездравословната храна. По-малко от 5 на сто от препоръчителната дневна стойност за това хранително вещество се счита за ниско, а за препоръчване е да носи поне 20% от тях.

Етап 6

Погледнете дали съдържа захар. Плодовете съдържат естествени захари и няма да фигурират в списъка на съставките. Нездравословната храна обаче често има голямо количество добавена захар. Според количеството, захарта може дори да стои на чело на съставките. Освен това, може да стои в списъка под различни наименования. Фруктозен сироп от царевица, царевичен сироп, малтоза, глюкоза, захароза, глюкозо-фруктозен сироп или плодов сок концентрат са част от наименованията, зад които може да се крие захарта.



Етап 7

Обърнете внимание на реда на съставките. Редът на списъка подрежда съставките според размера им в продукта. Ако видите захар, сол или мазнини, като една от първите съставки, това означава, че е една от основните съставки в храната. Нездравословнат храна често е с високо съдържание на всичките три.


Съвети:

Хранете се предимно вкъщи, където по-лесно можете да определяте състава на храната си.

Купувайте си предимно необработена храна. Най-добрият вариант е да си пазарувате отделно основните съставки на ястията, които ще си готвите. 

Рецепти