Какво се случва в тялото, когато ядем шоколад?
от Kulinar.bg | 07 март 2014
Колко скачат нивата на захарта и защо се чувстваме влюбени?

Знаем, че шоколадът е храната с главно Х, която е способна да ни извади от депресивни състояния.

 

И често, именно по тази причина, се обръщаме към нея, когато изпаднем в дупка. Шоколадът е бил също толкова известен и харесван в миналото, колкото е и сега.

 

Всъщност, като се замислим, ние не познаваме човек, който да не го харесва.

 

Двата основни вида шоколад

 

Двата вида са млечен и черен шоколад. Млечният съдържа значително добавено количество захар, а черният има минимално добавена захар, за да си остане характерният горчив вкус на какаото. Белият шоколад не можем да определим като шоколад, в истинския смисъл на думата, тъй като е направен от какаово масло и не съдържа какао. А всички знаем, че какаото е основната суровина, използвана за направа на вкусното лакомство.

 

Млечен шоколад

 

Едно блокче шоколад съдържа около 230 калории, 23 г захар, 13 г мазнини, 8 от тях са наситени и 75 г натрий. Какво става когато шоколадът се озове в устата ни? Първо усещаме вкусът на захарта върху езика си. Това, което няма да забележите веднага е покачването на нивото на кръвната захар.

 

Тъмен шоколад

 

Както вече казахме, в повечето от тях има минимално количество захар, което не оказва влияние на кръвната захар. В един черен шоколад има 210 калории, 3 г захар и 18 г мазнини, от които 11 наситени. Да, мазнините са повече, но захарта е значително по-малко.

 

Промени

 

Когато ядем който и да е от двата вида шоколад, незабавното усещане и асоциация е сладост или горчивина, в зависимост какъв шоколад хапваме. Незабавното удоволствие води до чувство на комфорт и задоволство. Тези усещания са и на психологихичеко ниво. Затова шоколадът е определен като "комфортна храна". От 5 до 15 мин захарта в млечния шоколад, която е прост въглехидрат, се превръща в глюкоза в кръвта и става бърз източник на енергия. В зависимост от нивото на активност през следващия час, покачването на кръвната захар води до покачване и на енергията, но веднага след като спадне, спада рязко и силата ни. Тъй като е била изкуствено повишена и предизвикана.

 

Ефекти

 

След хапването на млечен шоколад можем да изпитаме чувство на летаргия. Именно заради обърканите нива на захарта. След консумация на тъмен шоколад ще усетите стихване на глада, поради високото съдържание на мазнини. Това усещане не са споделяли тези, консумирали млечния шоколад. Консуматори на шоколад, като цяло, докладват, че се усещат влюбени, след като са хапнали от най-обичаното лакомство. Това вероятно се дължи на покачването на допамина, заради наличието на натурални ензими в какаото.

 

За пореден път се доказа фактът, че е по-добре да хапнем едно – две парчета черен шоколад, отколкото млечен. За белия да не става дума, забравете за него.

 

Рецепти