Истина е: Има връзка между цвета и вкуса
от Kulinar.bg | 03 януари 2013
Връзката между вкуса на напитките и чашите, в които са сервирани

Кой би предположил, че цветът на чашата влияе на вкуса на сервираната в нея напитка?

 

Двама изследователи, съответно от Политехническия университет във Валенсия и Оксфордския университет, са стигнали до любопитния извод, че горещият шоколад е по-вкусен в оранжева или кремава чаша, отколкото в бяла или червена.

 

Откритието им допринася към вече известната информация, разкриваща връзката между човешката сетивност и съда, от който пием или ядем.

 

Учените обясняват, че формата и цветът на чинията или чашата могат да „засилят“ вкусовите качества и аромата на ястието или питието.

 

За да стигнат до този извод, те направили експеримент, в който 57 души трябвало да оценят вкусовите качества на топъл шоколад в четири еднакви по форма, но различни по цвят, чаши.

 

Както споменахме в началото, като най-хубав бил посочен шоколадът в оранжевата и кремава чаша.

 

Тази информация ще бъде много полезна в разбирането на човешката сетивност и на това, как точно обработваме визуалната информация.

 

Шеф-готвачите, ресторантьорите и производителите на различни хранителни продукти все повече ще трябва да обръщат внимание на външния вид на храната.

 

Ето идеален пример: доказано е, че ягодовият мус е определян като много по-сладък и с много по-наситен вкус, когато е сервиран в бяла чиния, вместо в черна. Относно кафето, кафявият цвят се асоциира с по-силен аромат, а жълтите и сини тонове правят напитката по-мека.

 

 

Резултатите на изследването са публикувани в Journal of Sensory Studies („Журнал за сензорни изследвания“).

 

 

 

Ако намирате тази новина за полезна и интересна, последвайте Kulinar.bg във Фейсбук!

Рецепти