Най-добрите часове за пиене на кафе. Според науката
от Милена Димитрова | 15 януари 2014
8 часа сутринта е прекалено рано!

Кафето със сигурност присъства плътно във всекидневието на голяма част от българите. Както вече сме писали, нашата нация е втората след италианската по консумация на еспресо!

 

Вие самите всеки ден ставате свидетели както на собствената си кофеинова, да я наречем, зависимост, така и на тази на стотици други като вас, които се разхождат с чаша кафе.

 

Тъй че за никого няма да бъде шокиращ фактът, че учените са се заели със задачата да определят най-подходящото време за пиене на кафе.

 

Човешкото тяло работи ритмично, циклично, ръководено от т.нар. циркаден (биологичен) часовник. Благодарение на този безпогрешен часовник, всеки човек знае кога да се събуди, кога да спи, кога да се храни и т.н.

 

В един определен отрязък от тази цикличност, се произвежда хормонът на стреса - кортизол. Пиковото производство на кортизол е между 8 и 9 часа сутринта. Може да се каже, че тялото само се "кофеинизира", без участието на кофеин, точно в този кратък период от деня.

 

Ако изпиете кафето си точно по това време, ефектът от кофеина далеч няма да е толкова осезаем, колкото ви се иска. Просто защото тялото само върши неговата работа.

 

Поемайки кофеин в момент, в който реално нямате нужда от него, вашето тяло развива поносимост към него. И съответно – ефектът му намалява.

 

Така че, вместо да удвоявате или утроявате всекидневните дози кафе, науката ви съветва да го консумирате в периодите, когато нивата на кортизол са в норми.

 

Първият такъв отрязък е между 9:30 и 11:30 часа. Между 12 и 13 часа отново идва ред на кортизола, от 13:30 до 17:00 часа отново можете да пиете чаша кафе.

 

Е, ако искате да заспите по-бързо, по-добре не чакайте да стане 5 следобед, за да пиете кафе. 5 следобед повече се доближава до времето, което мнозина българи определят като "ракиено време"! :P

Рецепти