Иновативни рецепти от България: супер биохляб
от Kulinar.bg | 18 март 2013
Хлябът не съдържа консерванти и може да се съхранява до три денонощия

Здравословен биохляб от три вида брашно разработиха учените от Института по криобиология и хранителни технологии в Пловдив към Селскостопанската академия (ССА), съобщиха колегите от Econ.bg.

 

Технологията грабна специалната награда за нов български продукт на Конкурса за иновации в рамките на тазгодишното издание на Международната селскостопанска изложба. Традиционно тя се проведе в Международния панаир в Пловдив.

 

В основата на иновативната рецепта на хляба „Биомикс“ стои киселото тесто, от което е изпечен. То е замесено от микс на ръжено, овесено и пшенично брашно и от специална млечна кисела ръжена закваска, получена в лабораторни условия.

 

На външен вид „Биомикс“ почти не се различава от обикновените черни хлябове, замесени с мая. Пекат се правоъгълни или кръгли хлебчета с малки разкъсвания по горната повърхност. Кората е кафеникава, със сив оттенък, а вътрешността – малко по-тъмна.

 

На вкус хлeбчетата са леко кисели заради специфичната закваска. Има приятен и характерен аромат и е с добре развита шупливост.

 

Хлябът не съдържа коректори и консерванти и може да се съхранява до три денонощия. И по-важното – пълен е с полезни вещества.

 

Рецептата за „Биомикс“ е разработена в рамките на проекта "Традиционни, усъвършенствани и нови храни, напитки и технологии“. Ръководител е проф. дтн Валентин Бъчваров, който е и главен научен секретар на ССА.

 

Oще за новия хляб научете от Econ.bg. Последвайте ги и във Фейсбук, за да бъдете винаги в крачка със случващото се на икономическата сцена.

Рецепти