Ето я тортата, която може да издържи вечно!
от Симона Иванова | 30 септември 2015
Богата плодова торта

Наскоро научихме за една двойка, съпруг и съпруга, които са женени от 60 години. Всяка годишнина честват, като хапват от сватбената си торта. Имаме предвид - оригиналната сватбена торта!

 

Припомнете си тази феноменална история

 

Разровихме се малко, за да намерим рецепта за тази толкова популярна торта. 

 

Всъщност става дума за Богата тъмна плодова торта (буквален превод от английски).

 

Практически тази торта може да издържи вечно, стига да се съхранява правилно, споделят тези, които са я правили.

 

Прaавилното съхранение е на хладно, тъмно и сухо място. Тортата не трябва да се държи в хладилник, тъй като така може да се развали.

 

Когато е готова и напълно охладена, увийте я в чиста кърпа и съхранявайте така.

 

Това, че тортата може да издържи толкова дълго (почти безкрайно), се дължи на факта, че в нея има алкохол

 

Не претендираме, че това е рецептата, по която е направена сватбената торта на Ан и Кен.

 

Но е доста добра рецепта за Богата тъмна плодова торта, която да опитате. 

 

Въпреки че се нарича "торта", популярният десерт е по-скоро кекс или сладкиш, тъй като не е традиционно построена торта - блат, крем, блат, крем.

 

Въпреки това има богат и наситен вкус, който ще ви допадне много.

 

Вижте необхдомите продукти: 

 

- 900 г сушени плодове 

- 100 г гланцирани (коктейлни) череши

- 50 мл бренди

- 200 г меко масло

- 200 г кафява захар

- 3 яйца

- 250 г брашно

- 50 г бадеми

- 2 ч.л. подправки - смес от канела, кориандър, индийско орехче, карамфил, кардамон, джинджифил, сушени портокалови кори

 

Сушени плодове може да използвате всякакви. Съветваме ви да използвате тези, които най-много ви допадат, но тортата става истински богата, ако има разнообразие на плодове - кайсии, стафиди, сливи, смокини...

 

Приготвянето не е никак трудно

 

Първо смесесете сушените плодове с черешите, залейте с брендито и оставете така няколко часа, докато плодовете абсорбират алкохола. 

 

Пригответе си тавичка, като леко я намазните и застелете дъното и стените с хартия за печене. Тези продукти са достатъчни за 20 см форма за торта. Ако ползвате правоъгълна тава, изберете такава с широчина 18 см.

 

Разбийте маслото и захарта с миксер, докато стане пухкава смес. После добавете едно по едно яйцата, като след всяко разбивате. 

 

Добавете пресятото брашно, подправките, нарязаните бадеми и плодовете. Разбъркайте добре цялата смес.

 

Прехвърлете във формата за торта, като няколко пъти я "ударите" в плота, за да излезе излишния въздух. 

 

Тортата се пече в загрята на 140 С фурна около 3 часа. Проверявайте с клечка.

 

Докато тортата се пече, можете да поставите съд с вода във фурната, за да предпазите тортата от изсъхване.

 

Изчакайте тортата да изстине, след това я извадете от формата. Тортата наистина има много тъмен цвят, но това не значи, че е изгоряла.

 

33838

 

 

По желание можете да я напръскате с допълнително бренди.

 

В хладилник тортата може да се съхранява до 6 месеца, във фризер - до 3 години.

 

Ако искате да удължите още повече срока на годност, съхранявайте по горепосочения начин - увита в кърпа, на хладно и тъмно място. Ако напръскате кърпата с бренди, ще удължите още повече срока.

 

Имайте предвид, че най-дълго "живялата" такава торта е родена през 1878 година и е ядена чак до 2003 година.

 

Ако желаете, можете да направите глазура на тортата, но така ще съкратите срока й на годност. Може да я съхранявате и, когато решите да я сервирате, да направите глазура непосредствено преди това. 

 

33839

 

кадри - youtube.com

Рецепти