Всички обичаме шоколад, нали така?
А какво ще кажете да направим една прекрасна торта във формата на шоколад.
Наистина удивително прилича на едно голямо блокче шоколад. Блаженство за всеки шокоманиак.
Първо трябва да уточним, че ви е необходима силиконова форма, в която да направите основата за тортата. Вече се срещат най-различни силиконови форми за сладкиши, разровете се в някой магазин за домашно принадлежности, не може да не намерите.
Това, което ви е неободимо за основата е:
3 яйца
1/3 чаша захар
2 с.л. олио
2/3 чаша брашно
1 ч.л. бакпулвер
За глазурата:
335 грама шоколад
Разбийте яйцата със захарта за около 5-7 минути, докато се получи кремообразна смес. Добавете олиото и продължете да разбивате.
Пресейте брашното с бакпулвера и добавете към мокрите съставки. Разбъркайте, но вече с бъркалка. Само няколко движения, колкото брашното да се смеси.
Излейте сместа във формата. Печете 20 минути на 180 С. Ако ви е останала смес, можете да си опечете мъфинчета.
Извадете основата за тортата от фурната, оставете да се охлади и извадете от формата. След това изрежете краищата й леко и самите кубчета на шоколада. Ще се ориентирате в клипа в края на статията.
Стопете шоколада и намажете дъното и страните на същата форма за шоколад. След това внимателно сложете обратно тестената основа. Отгоре намажете с останалия шоколад.
Тръснете няколко пъти самата форма в масата, за да се заглади шоколадът от всички страни. Важно е да се заглади, тъй като бучките по повърхността ще развалят естетическия вид на тортата.
Сложете сладкиша в хладилника за около 20 минути, за да се стегне добре шоколадовата глазура. Внимателно отлепете формата и извадете тортата.
Сложете в красиво плато и сервирайте. Може да поднесете с топка сладолед или пресни ягоди, в зависимост от вкуса.
Трябва да видите това видео за торта-шоколад, за да ви стане напълно ясно, как точно се приготвя.