Диета или повече движение?
от Kulinar.bg | 24 юни 2014
Кое дава по-сериозен резултат?

Хората, които намаляват калориите, които приемат, за да регулират теглото си, губят около 1 килограм седмично, сочи изследване на International Journal of Obesity and Related Metabolic Disorders.

 

В същото време, тези които тренират, но не намаляват калориите, свалят по-малко от половин килограм телесна маса.

 

Свалянето на килограми чрез упражнения (изгарянето на калории), не забързва вашия метаболизъм. Също така не пречи на постепенното забавяне на обмяната на веществата.

 

Когато смъквате теглото си (посредством всеки метод), метаболизмът се забавя постепенно. Отслабвайки, вие изгаряте по-малко калории с упражнения.

 

Има някои храни, които забързват метаболизма

 

Например, ако един човек с тегло 68 килограма тренира на кростренажор 30 минути, ще изгори 306 калории. След сваляне на 5 килограма, същия този човек ще изгори 286 калории за същото време, прекарано на тренажора. Затова, ако искате да сваляте калории, трябва със самото сваляне на килограми да увеличавате и времето за тренировка.

 

Смятате, че комбинацията от упражнения и намаляване на приема на калории е добрата стратегия? Помислете отново.

 

Проучванията показват, че постигнатите резултати на хора, които спазват и двете (упражнения и хранителен режим) и тези, които просто имат правилен начин на хранене, са еднакви. Движението, обаче, е важно за поддържането на добрата форма в дългосрочен план.

 

Извод: Намалете калориите и след постигане на резултат, прибавете движение, за да останете слаби за по-дълго време. Физическата активност влияе пряко на енергията и настроението ни.

 

Рецепти