Все по-рядко купуваме висок клас месни продукти
от Kulinar.bg | 16 ноември 2012
Почти двойно са намалели фирмите в сектора

Средният ценови сегмент на пазара на месни продукти у нас почти се разми - отиде в ниския, а високият се сви. Това казва пред Econ.bg Кирил Вътев, председател на Асоциацията на месопреработвателите в България.


„До 2009 г. пазарът показа една тенденция към нарастване на предпочитанията на потребителите към деликатеси и основно – сурово-сушени продукти. За голямо съжаление кризата при нас влезе след 2009 г. и от 2010 г. включително до настоящия момент тенденцията обърна рязко посоката си и в момента най-предпочитани са възможно най-евтините продукти“, посочва Вътев.

Промените са се отразили и върху броя на фирмите в сектора. Преди години в браншовата асоциация е имало 240-250 компании, докато в момента те са 130. От тях месопреработвателните са 100, а останалите са със съпътстващи дейности (доставчици на месо, на машини, на обвивки, на опаковки и др.).

По думите на Кирил Вътев всички хранителни продукти би трябвало да бъдат екологично чисти, а това да не е само ограничена пазарна ниша. Реалността обаче е такава, че „в жестоката конкуренция между търговските вериги в общи линии предимство получават онези, които предложат най-ниски цени, а най-ниските цени няма как да означават най-високо качество“.

 

„В крайна сметка този въпрос опира не толкова до това какво консумираме, а колко консумираме и по какъв начин въобще живеем. Защото човешкото състояние не зависи само и единствено от храненето – да, то е изключително важно, но много често забравяме какъв важен фактор е наследствеността. Какъв важен фактор е ежедневният стрес и обстановката, в която живеем. За голямо съжаление у нас тя е непредвидима и най-често води до негативни емоции.

Много е важно колко спим, много е важно какво работим, колко се движим; или смятаме, че като стоим само пред компютъра, оттам на волана и после пред телевизора, и като се нахраним на крак, и вече най-екологично чистата храна ще ни реши проблема със здравето. Не, това няма как да се случи. Т.е., основно искам да кажа, че факторите на здравето са комплексни и всички трябва да бъдат налице, само един не може да бъде фактор за здравето или пък за разболяването“, коментира още шефът на Асоциацията на месопреработвателите в България.

Цялото интервю с него четете в Econ.bg

Рецепти