Вкусни и полезни, хапвайте ги целогодишно
от Kulinar.bg | 17 януари 2013
Ягодите предпазват женското сърце

Ягодите може и да са синоним на лято, но тяхната целогодишна консумация може да предпази женското сърце от инфаркт.

 

Учени открили, че консумацията на три шепи ягоди или боровинки в седмицата осезаемо намалява риска от сърдечни проблеми.

 

И двата вида берита съдържат специални флавоноиди, които се борят със запушените артерии, сочат специалистите.

 

Проучването всъщност е доста сериозно – изследвани са случаите на 93 600 американки.

 

Здравните картони на жени на възраст между 25 и 42 били проследявани в период от 18 години. Периодично им били задавани конкретни въпроси, засягащи начините им на хранене. По време на проучването са регистрирани 405 инфаркта.

 

Оказва се, че дори честото похапване на други плодове не е толкова полезно, колкото консумацията на ягоди. Магическите свойства на ягодите се дължат на флавоноидите антоциани.

 

 

Необходими са обаче още изследвания, за да се разбере връзката между беритата и доброто здраве.

 

Междувременно, похапвайте ягоди колкото се може по-често.

 

Рецепти