Вкусна красота: Цитруси
от Kulinar.bg | 17 септември 2013
Ключът към красотата се крие в силата на храната!

Каква е тайната на красотата? Това е въпрос, който е вълнувал жените от дълбока древност.

 

Много често отговорът е много по-прост, отколкото сме предполагали.

 

Ключът към красотата се крие в силата на храната!

 

По-конкретно – на плодовете и зеленчуците, които не само трябва да консумираме редовно, но и да прилагаме в домашната козметика.

 

Едва ли сте забравили неочакваната способност на любимите домати да се борят със свободните радикали и да предпазват кожата от стареене.

 

Към списъка с любими и лесно достъпни продукти, които ни запазват млади и красиви, прибавяме и цитрусовите плодове, особено грейпфрута и портокала.

 

Редица специалисти от цял свят наблягат на техните полезни свойства, било то под формата на прясно изстискан сок или на плодова салата.

 

Цитрусите са полезни не само за външната красота, а и за здравето. Това се дължи на съдържащите се в тях флавоноиди и лимоноиди, които укрепват кръвоносните съдове и осезаемо намаляват риска от инсулт.

 

Припомняме, че цитрусът е от семейство Седефчеви. Счита се, че е произлязъл от региона между Югоизточна Азия и Североизточна Индия, Мианмар и китайската провинция Юнан.

 

Освен портокали и грейпфрути, често включвайте в менюто си лимоните и лаймовете, особено в предстоящия есенно-зимен период.

 

Водата с лайм или лимон сутрин, на гладно, е доказано вълшебна!

Рецепти