Витамин Е представлява мастноразтворим витамин, съставен от съединения, наречени токофероли (от гръцки токос – потомство и феро – нося).
Токоферолите се делят на алфа, бета, гама и делта токофероли, като най-важният от тях е алфа-токоферолът. Витамин Е е важен антиоксидант, който предотвратява или забавя окислението на масните съединения и витамините А и С. Също така той е и съдоразширяващо средство и антикоагулант.
Ползи от приема на витамин Е
Витамин Е има свойството да подобрява циркулацията на кръвта. Необходим е и за регенерация на тъканите. Той има и положителен ефект при предменструален синдром и се използва при фиброзни заболявания на гърдите.
Витамин Е влиза в състава на колагеновите и еластичните влакна на междуклетъчното вещество. Токоферолът предпазва от повишено съсирване на кръвта и действа благоприятно на кръвообращението. Участва в биосинтеза на белтъците, пролиферацията на клетките, както и в образуването на гонадотропините и плацентата.
От витамин Е зависят репродуктивните способности на организма. Ако той не се приема редовно, би било трудно жена да забременее.
+Витамин Е има силно участие по време на овулация или зачатие. Но не само жените са застрашени при недостиг на витамина. Мъжете също са засегнати пряко, тъй като витамин Е има способността да променя епителните тъкани на тестисите.
Витамин Е притежава и свойството да се свързва със свободните радикали и да ги отстранява. Свободните радикали, които се натрупват в нашето тяло от неправилно хранене, излагане на радиация и автомобилните газове, разрушават клетъчната мембрана. Те са причина за редица сериозни заболявания като рак, диабет, артрит и много други.
Витамин Е предпазва клетъчните мембрани на всички тъкани от окисляване и повишава устойчивостта на организма към тези болести. Той спомага и за предпазване от болести като епилепсия, астма, подагра, мускулна дистрофия, болестта на Алцхаймер, множествена склероза, анемия и много други.
Разбира се, не може да се смята, че витамин Е лекува хората, страдащи от някоя от тези болести. Той единствено може да предпазва от тях, ако се приема в минималната си доза всеки ден.
Негативна страна на витамин Е
Макар и витамин, и то полезен, като всеки друг продукт и витамин Е не трябва да се приема в големи количества. Проучвания показват, че организмът трябва да се набавя с него предимно чрез храна, а не чрез таблетки и хранителни добавки.
Проучванията по темата, правени през последните 15 години, потвърждават способността на антиоксидантите да предотвратяват пагубното действие на активните форми на кислорода върху клетките в организма.
Вследствие на това, само в САЩ около 12% от възрастните хора редовно приемат таблетки, които съдържат витамин Е. Около 40% от населението пък го приемат под формата на хранителни добавки. Резултатите от последното голямо проучване за витамин Е обаче ясно показват как той може да има и негативна страна.
В изследване са участвали 7030 пациенти на 55 и повече години, страдащи от захарен диабет или сърдечно-съдови заболявания, без сърдечна недостатъчност. В продължение на 7 години пациентите са приемали ежедневно по 400 мг витамин Е. При 641 пациенти, които са приемали витамин Е е била открита сърдечна недостатъчност. От това става ясна липсата на защитния за сърцето ефект на витамин Е, като това важи само за таблетките, не и за храната, богата на витамина.
Как да си набавим витамин Е
Организмът на човек няма способността да произвежда витамин Е и затова е нужно той ежедневно да се набавя чрез храна. Съдържа се в растителното и животинско масло, зеленчуците, млякото, яйцата, черния дроб, месото, а също и в зародишите на житните растения. В качеството си на хранителна добавка се обозначава като E307 (алфа-токоферол), E308 (гама-токоферол) и E309 (делта-токоферол).
Ето и списък с това какво количество витамин Е съдържат различните продукти:
слънчогледово олио – 41.01мг
слънчогледово семе – 35.17 мг
червен пипер – 29.83 мг
бадеми – 26.22 мг
къри – 21.99 мг
кайсиеви ядки – 20.29 мг
бадемово масло – 20.26 мг
лешници – 15.28
зехтин – 14.35 мг
домати – 12.25 мг
босилек – 10.7 мг
магданоз – 8.96 мг
фъстъци – 8.33 мг
чушки – 4 мг
маслини – 3.81 мг
спанак – 2.9 мг
яйцa – 2.58 мг
авокадо – 2.07 мг
сусам – 2.27 мг
цвекло – 1.89 мг
киви – 1.46 мг
кашу – 1.46 мг
жито – 1.44 мг
тиква - 1.06 мг
елда –1.03 мг
риба тон – 1 мг
розмарин – 0.78 мг