Агаве - сладкият еликсир
от Kulinar.bg
Произлиза от вид кактус, суровина за направата на текила

Вече ви запознахме с най-здравословните заместители на захарта, но се намери още един ресурс, от който може да се извлече натурална сладост, който е полезен и не променя вкуса на ястията, към които се добавя.

 

Това е сиропът от агаве. Растението агаве произлиза от семейството на кактуса. Расте в Мексико и Южна Африка. Използва се и като основна съставка на текилата.

 

Течността наподобява мед, но е по-рядка и не толкова наситена като цвят. Сиропът от агаве е почти два пъти по-сладък от захарта. Но е много по-полезен, защото има нисък гликемичен индекс и може да се усвои от организма напълно.

 

Подходящ е и като заместител на меда в рецептите на веганите. Друга положителна характеристика на агавето е, че се разтваря бързо и е подходящ за подслаждането на студен чай, например.

 

Успешна роля като спойващ агент играе и като добавка към зърнени закуски. Продават се различни видове сироп – светъл, кехлибарен, тъмен и суров. Можете да го намерите в био магазините. Светлият има лек вкус, почти неутрален.

 

Кехлибареният има почти същата сладост като карамела и се използва за подслаждане на ястия със силен вкус. Тъмният има най-наситен вкус, използва се за ястия с морски дарове, птиче месо, някои десерти.

 

Заедно с кехлибарения се добавят към палачинки като топинг. Суровият също има неутрален вкус и се произвежда на температура от 48 С, с цел да се запазят натуралните ензими.

 

Следователно е подходящ за употреба от суровоядците.

 

92% от масата му е фруктоза, а 8% глюкоза, някои видове търговски продукти са по-осреднени стойности, но това вероятно се дължи на решеие на производителя.

 

Тези стойности показват опасност от пренасищане с фруктоза при прекомерна употреба на агаве. Затова се препоръчват около 15 мл сироп на ден.

Рецепти