Ябълковият оцет е магическа течност
от Kulinar.bg | 13 август 2015
Можем да го ползваме с най-различни цели

Време е да разберем за какво е полезен ябълковият оцет и как можем да го използваме в ежедневието.

 

Няма да е голямо учудване, ако ви кажем, че оцетът може да ни помогне в много ситуации, тъй като всички сме наясно с полезните качества на плода ябълка.

 

Ако просто пием сок от ябълки, това ще помогне да свалим тегло, ще нормализираме нивата на рН в тялото, ще се детоксикираме и ще се справим с някои инфекции, като кандида, ако имаме такива.

 

Но и под формата на оцет (ферментирал сок от ябълки) можем да си помогнем в някои случаи.

 

 32556

pinterest.com

 

Оцет от ябълки за лице – 1 част оцет и две части вода се смесват. Помага за тонизирането на кожата и нейното почистване.

 

Косата също може да се подхрани с ябълков оцет – 1 част ябълков оцет и 1 част вода се смесват и се използват след шампоана.

 

За слънчево изгарянеможете да сложите една част оцет във ваната и да се накиснете добре в нея. Облекчава болката веднага. 

 

Ароматизира – 1 чаша оцет и 1 чаша вода се смесват и се слагат на мястото, където искаме да премахнем дадена миризма.

 

Ако имате домашни животни, можете да ги отървете от насекоми, като смесите 250 мл ябълков оцет и 750 мл вода. Действа като домашен репелент против досадните насекоми през лятото.

 

Градински плевели пък се борят с помощта на смес от 1 част ябълков оцет и 8 части вода. Тази течност се слага в шише с пръскащ механизъм. С нея се третират растителните злосторници, нападащи красивите ни насаждения.  

Рецепти