Кой измисли сайдера?
от Kulinar.bg | 17 юни 2014
Плюс рецепта за приготвяне

Хранителните историци и хроникьори са на мнение, че от хилядолетия насам ябълките са използвани за направа на сайдер.

 

На някои места по света, особено в Америка, сайдерът е познат като безалкохолна напитка.

 

Но у нас се радваме на една рахладителна напитка, леко газирана и с достаъчно процентно съдържание на алкохол, което да ни отпусне в края на деня.

 

Думата сайдер има две значения (може да разбира като алкохолна и като неалкохолна напитка).

 

1.В Северна Америка е известен като неферментирала, непастьозирана и обикновено нефилтрирана ябълкова напитка.

 

2."Твърд сайдер" се нарича онзи, който има алкохолно съдържание, както може би се досетихте.

 

Във Великобритания се използва определен сорт ябълки за направа на напитката.

 

Още от Англо-Саксонските времена се е приготвяла алкохолна напитка от ферментирали ябълки.

 

В Кент и Съсекс били засадени първите ябълкови градини, предназначени за отглеждането на плодове за сайдер. Но бързо мълвата за приятната напитка "заляла" и южните части на Англия.

 

Норманите донесли думата сайдер на територията на Англия, заедно и с рецептата. Нейните корени водят към гръцката дума sikera (твърд алкохол).

 

Освен ябълки, могат да се използват и крушиза направа на питието, или да се приготви изцяло от круши в зависимост от вкуса.

 

Искаме да ви дадем един съвет: опитайте да си приготвите сайдер в домашни условия. Става наистина вкусен и много ароматен (без добавени емулгатори на вкуса).

 

Нашата рецепта е за безалкохолен сайдер, но в топлите дни е добре да се заложи именно на напитките без алкохол.

 

Рецепти