Шоколадово руло с крем от маскарпоне и малини
Шоколадово руло с крем от маскарпоне и малини
Източник: Марианна Калинкова
Тип ястие: десерт
време
70 мин.
порции
продукти
Начин на приготвяне
лесна
1

Приготвяне: 30 минути плюс 30 минути за охлаждане. Топлинна обработка: 7-10 минути

2

Изберете тенджера, която е достатъчно широка, за да побере голяма огнеупорна купа. Сипете съвсем малко вода на дъното й. Оставете я да заври на висока температура. Застелете плитка тавичка с хартия за печене.

3

Намалете котлона и поставете купата в тенджерата. Сипете вътре яйцата и кавявата захар (за по-добра консистенция сложете нерафинирана кафява тръстикова пудра захар) и ги разбърквайте 12-13 минути с помощта на ръчна бъркала, докато сместа се сгъсти и заприлича на мус. Извадете купата от тенджерата и бъркайте още 2 минути.

4

Пресейте брашното и какаото и ги прибавете към яйчената смес (сипвайки ги с кръгови движения).

5

Излейте сместа в предварително подготвената тавичка, разпределяйки я равномерно. Печете 7-10 минути в предварително загрята фурна на 220 С, докато блатът се стегне, но при натиск пружинира.

6

Веднага извадете пандишпана върху чист лист хартия за печене, внимателно отстранете хартията от блата и изрежете хрупкавите краища с помощта на назъбен нож. Напръскайте с вода, за да омекне.

7

Навийте блата на руло откъм по-късата страна заедно с хартията за печене. Покрийте рулото с навлажнена домакинска кърпа. След това оставете рулото да изстине напълно 30 минути.

8

За да приготвите пълнежа, с вилица намачкайте пресните малини в купа. Ако използвате сладко от малини, както направих аз поради липса на пресни такива, изцедете сока от сладкото, за да останат само малините. Добавете маскарпонето и разбъркайте. Похлупете и охлаждайте сместа, докато стане време да намажете сладкиша.

9

Внимателно развийте изстиналия блат и отстранете хартията за печене. Намажете повърхността му с малиновия пълнеж и отново навийте рулото. Не се притеснявайте, ако се напука - в това се крие част от очарованието на този десерт.

10

Поръсете с пудра захар и прехвърлете рулото в поднос или голяма, плитка чиния. Препоръчително е рулото да престои няколко часа, покрито с фолио, в хладилник преди консумация. Преди да поднесете сладкиша, го нарежете на филийки с дълъг и тънък назъбен нож.

11

Да ви е сладко!

12

В една порция: 187 ккал, 7 г мазнини, 3 г наситени мазнини, 121 мг холестерол, 96 мг натрий, 25 г въглехидрати, 1 г влакнини, 8 г белтъчини.

Подобни рецепти
Любопитно