Шоколадова торта – кутия сърце с бонбони
Шоколадова торта – кутия сърце с бонбони
Източник: Весела Попова
Тип ястие: десерт
време
> 90 мин.
порции
Начин на приготвяне
за майстор-кулинари
1

Разбиваме с миксер яйцата и захарта до получаване на пухкава бяла смес, към нея добавяме брашното, олиото, прясното мляко, ванилията, бакпулвера и какаото и разбиваме добре.

2

Така получената смес се разделя на 3 равни части. В тавичка с формата на сърце и постлана с хартия за печене (или намазнена и набрашнена) печем 3-те блата един по един и ги оставяме да изстинат добре. Ако блатовете не са съвсем равни, ги подравняваме с голям нож.

3

Загрява се на водна баня всичката сметана, след което към нея се добавя 500 гр. от ситно начупения шоколад. Разбърква се добре, докато се получи гладка смес и се оставя на студено за една нощ, за да изстине и да се сгъсти.

4

Върху подходяща подложка се поставя първият блат. Сиропира се с 1/3 от портокаловия сок и отгоре се намазва хубаво с шоколадовия ганаш (крема). По същият начин се нареждат и следващите 2 блата. Отново се маже с ганаш, както отгоре така и отстрани (трябва да ви остане малко от крема за декорацията). Тортата се прибира отново на студено, за да се охлади и да е готова за декорацията.

5

За декорацията разтапяме на водна баня останалия шоколад. В малки силиконови форми се правят отливки от шоколад, за да станат като малки купички (може да се ползва и пластмаса от празна кутия бонбони или друго подходящо). Оставя се добре да стегне шоколада и се изваждат от формичките и след това се пълнят с остатъка от крема. 

6

На дълго колкото обиколката на торта и малко по широко от височината й парче целофан се намазва тънък слой от разтопения шоколад, оставя се да стегне съвсем за кратко, колкото да не тече и се увива около тортата. След като стегне хубаво, целофанът се отлепя внимателно.

7

В тавата, в която се пекоха блатовете, постиламе също парче целофан и изсипваме останалия шоколад, за да се получи и капака на кутията бонбони. След като всички части на декорацията са готови, нареждаме готовите “бонбони” в “кутията”, добавяме парчета ягода, слагаме капака леко на страни, като го залепяме с няколко капки разтопен шоколад за страните на тортата. Украсяваме и капака с малко ягоди и шоколад, надпис по желание и тортата е завършена. Хубав празник!

Подобни рецепти
Любопитно