Чеснови питки за закуска
Чеснови питки за закуска
Източник: Liliq Vokudinova
Тип ястие: тестени
Националност: българска кухня
Кулинар: Liliq Vokudinova
време
> 90 мин.
порции
продукти
330 мл вода
2 пак. зехтин
2 ч.л. сол
1 ч.л. захар
7 гр. мая
1 к.ч. риган
3 с.л. масло
Начин на приготвяне
лесна
1

Смесете в купа брашното, маята, солта и захарта.

2

Добавете зехтина, водата и омесете пухкаво и еластично тесто, ако искате може и с миксер с приставките за тесто се бърка 8 мин., тестото става по-еластично.

3

Намаслете купа и сложете готовото тесто в нея, покрийте я с прозрачно фолйо и оставете да втаса във фурната на 40-50 С за около 40мин., но не гасете фурната.

4

Щом тестото бухне, го извадете и го разрежете на 4, след това всяко парче на още 2.

5

Вземете едното парче усукайте го на фитилче, вържете го на възл и приберете едното крайче отдолу, а другото мушнете отгоре, за да се получи като плетеница.

6

Наредете готовите питчици в тава, мушнете я пак във фурната да втасат пак около 30 мин. на 40/50 С.

7

За намазване на питките приготвяме 3-4 с.л. разтопено масло, 1к.л. риган и 2 скилитки чесън.

8

Втасалите питки намазваме обилно със маслото, печем на 180/200 С за около 20 минути.

9

Питките са много ароматни и вкусни.

Подобни рецепти
Любопитно