Хитрости за замразяване на храна
от Kulinar.bg | 18 август 2014
Които ще са ни от полза в кухнята

Отдавна отмина времето, в което домакините разполагаха с достатъчно време, за да могат да купуват пресни плодове и зеленчуци всеки ден.


Все повече хора възприемат американския модел на пазаруване (така да се каже) – седмично и дори месечно.


Но, това лесно може да се обясни с липсата на време и ужасно натовареното ежедневие, в което сме поставени.


Така или иначе, е добре да знаем, че има някои трикове в съхранението на храна, които биха могли да са ни от полза.


Тъй като, все по-често, в бързината, залагаме на полуготовата храна, която далеч не е добър избор за вечеря, трябва да знаем, че можем да замразим и здравословна храна. Така ще избегнем ползването на полуготовите (вредни) храни.


Ето ги и тези няколко хитринки в кухнята, които ще ни помогнат да съхраним храната по по-хигиеничен начин и определено ще помогне за създаването на полезни хранителни навици.

 

Замразяване до -17 С прави микробите неактивни, но не ги унищожава.

 

Хранителни остатъци могат да са среда за развитие на микроби и бактерии, които са причина за развалянето на вкуса и текстурата им.

 

Ако купувате продукт, който видимо има течност (пакетирани сирена), тогава е добре да я отстранявате, преди да приберете продукта във фризера.

 

Оставете топлите храни да се охладят първо, преди да ги сложите във фризера.

 

Слагайте етикети с датата на пакетиране на храната, която замразявате.

 

Уверете се, че сте измили и подсушили добре зарзавата, преди да го сложите във фризера.

 

Също така се уверете, че пресните и сготвените продукти не влизат в пряк контакт помежду си. Това ще намали срока им на годност.

 

Употребявайте малки съдове за замразяване. Това ускорява процеса и предпазва храната от разваляне.

 

Най-важно е да запомните, че когато замразявате храна, не трябва да позволявате на въздуха да влиза отникъде.

 

Когато съхранявате месо или тестени изделия, тогава трябва да сте сигурни, че сте ги увили в прозрачно фолио много добре. Когато замразим месо, това не означава, че можем да си го пазим месеци наред, добре е да се сготви най-късно до месец след покупката.

 

Слагайте храната колкото се може по-навътре във фризера, където е и най-студеното място от него.

 

Рецепти