Традиционен маймунски хляб
Традиционен маймунски хляб
Източник: Wikimedia Commons
време
> 90 мин.
порции
продукти
0.75 ч.ч. краве масло
1/2 ч.ч. вода
1/4 ч.ч. захар
2.25 ч.л. мая
2 ч.л. сол
1/2 ч.ч. стафиди
1 ч.ч. коняк
Начин на приготвяне
умерено трудна
1

Смесете брашното и солта в голяма купа. Направете кладенче в брашното и добавете млякото, в което сте разтворили маята. Добавете разстопеното масло (2 с.л.)

2

Замесете гладко тесто, което да е и леко лепкаво. Ако е прекалено лепкаво, добавете още малко брашно.

3

Сложете тестото в добре намаслена купа и покрийте. Оставете го да втаса на топло за около 1 час.

4

Когато е готово, намаслете форма за кекс, в която да опечете маймунския хляб.

5

Разточете тестото на набрашнен плод. Нарежете го на квадрати (8 по 8). Трябва да се получат 64 квадратчета.

6

Разстопете маслото в купа (1/2 ч.ч.).

7

В друга купа смесете кафявата захар и канелата.

8

Натопете квадратчето в купата с масло, след което в купата със захарта и канелата. Повторете го с всички, и нареждате квадратите във формата за кекс. Между тях добавете орехите и стафидите, предварително натопени в коняк.

9

Другият вариант, по който може да приготвите хляба, е да смесите кафявата захар, канелата и маслото в тенджерка и да ги загреете, докато се растопят. След това да залеете наредените във формата квадратчета, стафиди и орехи.

10

Оставете за още 40-50 минути, за да може тестото да втаса за втори път.

11

Загрейте фурната на 180 С и печете до готовност, около половин час.

12

Обърнете хляба върху плато или чиния.

Подобни рецепти
Любопитно