Шоколадов мус
Шоколадов мус
Източник: sxc.hu
време
80 мин.
порции
продукти
250 гр. шоколад
50 гр. масло
1/4 ч.л. сол
4 бр. яйца
Начин на приготвяне
лесна
1

Начупете шоколада на парчета и го сложете в съд с две супени лъжици вода. Прибавете маслото, накъсано на парченца. В тенджера, пълна до половината с вода, сложете съда с шоколада и маслото. Добавете солта.

2

Оставете сместа на тих огън да се стопи. Отстранете стопения шоколад от котлона. Разбъркайте, за да се получи гладък крем и оставете да изстине.

3

Отделете жълтъците и белтъците. Разбъркайте белтъците на сняг. Бийте ги, докато по върха на вилицата (миксера) остане капка, която не се отделя.

4

Жълтъците добавете към шоколадовата смес. Разбийте ги с бързи движения или с миксер, така че да се получи лъскав, мазен и по-светъл крем. Накрая добавете 3 с.л. от разбитите на сняг белтъци. Разбъркайте. 

5

Внимателно смесете останалите белтъци на сняг с шоколадовия крем. И разбъркайте финално.

6

Когато двете смеси се усвоят напълно, разпределете муса в подходящи чаши.

7

Сложете в хладилника за един час. Украсата е по желание. Сервирайте муса охладен.

Подобни рецепти
Любопитно