Торта "Фантазия" (Теодора)
Торта "Фантазия" (Теодора)
Източник: Теодора Георгиева
Тип ястие: десерт
време
60 мин.
порции
Начин на приготвяне
умерено трудна
1

4 яйца и 1 чаена чаша захар се разбиват на пухкав крем.

2

Прибавят се олиото, ванилията, киселото мляко с угасената сода бикаронат в него, брашното (2 чаши) и останалите набухватели.

3

Получената смес се разделя в три еднакви купички и пожелание към една от тях се прибавя малко какао или кафе, за да стане по-тъмен и по-ароматен блат.

4

Пекат се един по един, на 200 С.

5

Оставят се да изстинат добре.

6

Содата бикарбонат придава жилавост на блатовете и не позволява след сиропиране да се разпаднат. Амонячната сода придава шуплест вид на блата и позволява сиропирането му в оптимален вариант. Бакпулверът придава обем на блата.

7

1литър прясно мляко се слага на котлона.

8

Прибавя се 1 чаша захар и няколко ванилийки.

9

Отделно се разбиват 2 яйца с 4 лъжици брашно.

10

Прибавят се към сгорещеното мляко, бърка се интензивно и след като кремът се сгъсти се отстранява от котлона, за да изстине много добре.

11

Разбива се сладкарската сметана и се прибавя към добре охладения яйчен крем.

12

Блатовете се сиропират с кафе (предварително направено и леко подсладено) и се сглобява тортата както следва: сиропиран блат, крем, сиропиран блат, крем...

Подобни рецепти
Любопитно