Топ 3 любими ястия на българина
от Kulinar.bg | 17 януари 2014
Нашенецът обича да си хапва готвено

Едва ли можем да определим българите като нацията с най-правилни хранителни навици, макар някои хора да правят много сериозни опити в тази посока.

 

Случва се често да "прегрешаваме" с мазни манджи, любими от детството ни. А когато седнем с приятели да пийнем по нещо в домашни условия, няма как да минем без традиционните салати и мезета.

 

В последните години обаче като че ли правим всичко възможно да намаляваме месните ястия. В случаите, когато ядем такива, предпочитаме те да са от пиле или риба, показват последните изследвания в тази област.

 

Именно по тази причина, сред най-харесваните гозби се нареждат традиционните пиле с ориз или картофи, мусака и шопска салата.

 

"Българският потребител обръща все по-голямо внимание на хранителните качества и ползи от продуктите, с които се храни. Разнообразната и топла домашно приготвена храна е много важна за изграждането на балансиран хранителен режим, а готвенето носи както множество функционални, така и емоционални ползи. Когато готвим, ние използваме пресни продукти и можем да контролираме качеството на храната, която консумираме", коментира Нели Ангелова, бизнес мениджър в Нестле България.

 

Съвсем в духа на нещата, предлагаме ви рецептата за пилешки крилца с пъстър ориз, която преди време ни изпрати Добринка Петкова за конкурса "Българска национална кухня".

 

Рецептата ще ви отнеме само 40 минути, ще заситите поне 6 души и ще се насладите на ароматните способности на куркумата.

 

В рамките на същия този конкурс получихме много и разнообразни рецепти за балканското ястие мусака.

 

Изберете си между мусаката на баба и вкусната мусака на Мария Калайджиева.

Рецепти