Тестени гювечета с чушки в доматен сос
Тестени гювечета с чушки в доматен сос
Източник: Violeta Mateva
Тип ястие: основно
Националност: българска кухня
Кулинар: Violeta Mateva
време
90 мин.
порции
продукти
1.50 ч.л. захар
1 к.л. сол
1 к.л. сол
60 мл олио
60 мл олио
1 кг домати
2 ч.ч. вода
1 пак. мая
Начин на приготвяне
лесна
1

Изпечените чушки се обелват и се оставят настрана. В тиган с олио се запържва нарязан на ситно лук, добавят се настърганите домати, сол, захар (1 ч.л.) , черен и червен пипер. Щом се сгъсти, се сваля от котлона.

2

Чушките се заливат с доматения сос.

3

В чаша с топла вода се разтваря маята със захарта. Щом шупне, се замесва с останалите продукти - олио, сол, брашно и останалата вода. Оставя се да втаса за 30 минути. Глинените гювечета се намазват с масло.  Нареждат се в намаслена тава с дъното нагоре.

4

Късаме топче тесто и разточваме на малка кора. Облепяме гювечето. Така се прави и с капака. Намазват се с разбит жълтък.

5

Печем 20 минути в загрята фурна. Изваждат се и се отделят изпечените тестени гювечета. В тях се поставят по 2 чушки, заляти с доматен сос, и се поднасят. Добър апетит !

Подобни рецепти
Любопитно