Съветите на Люба: Малките тайни на добрата домакиня
от Люба Грънчарова | 22 април 2013
Завехналите листа на салатата може да освежите, ако ги натопите в хладка вода с лимонов сок

На всяка домакиня се е случвало да пресоли ястието, но това е поправимо.

Пресоленото ястие може да поправите бързо и лесно, като сложите в него филия хляб и след това я извадите.

Ако имате гъби, добавете ги - те ще отнемат от солта. Може да пробвате и с няколко парчета картоф.

А ако сте пресолили соса към ястието, просто сипете малко прясно мляко.


Когато варите карфиол, за да остане бял, сипете във водата 1 с.л. сок от лимон. Същото важи и за ориза.

Когато варите картофи и не искате да се напукат, надупчете ги  на няколко места, а ако сложите сол във водата, ще станат по-вкусни.

Когато правите сладкиш с плодове, преди да ги прибавите в тестото, ги поръсете с брашно, а след това ги пресейте през цедка.

 

Така няма да паднат на дъното, а ще останат добре разпределени в тестото.

Когато правите сладкиш, първо извадете яйцата от хладилника. Добре е да са със стайна температура.

 

Снимка: Thinkstock/ Guliver

 

Дръжте  сметаната  в  хладилника, преди да я разбиете.

Когато пържите черен дроб, ако искате да стане крехък, дръжте го 30 минути в прясно мляко. След това го подсушете с кухненска хартия. Посолете, когато го извадите.

Ако са ви останали парченца сирене или кашкавал, разтопете на слаб огън в прясно мляко и ще получите чудесен сос.

Ако нямате прясно мляко за палачинките, може да ги направите с газирана или  обикновена вода. Ако не искате да намазнявате непрекъснато тигана, когато пържите палачинките, добавете 40 грама олио в тестото.

Наближава времето на прясното зеле. Предполагам много хора го обичат, но не харесват миризмата му при готвене.

 

Снимка: Thinkstock/ Guliver

 

Сложете филия  хляб, напоена с оцет, върху капака на съда. Тя ще поеме голяма част от неприятната миризма.

Не изхвърляйте стария хляб. Направете сухар и приберете в кутия, така ще имате винаги галета, когато ви потрябва.

 

Когато готвите  зеленчуци, не изхвърляйте нищо. Всичко, което ви е останало, сварете и прецедете. Налейте в подходящи съдчета и ги употребете, когато имате нужда.  Ще останете изненадани, колко ароматен бульон  се е получил.

Зелените подправки може да съхраните за по-дълго, ако ги прибирате в хладилника в затворен буркан, а не в найлонов плик.

 

Снимка: Thinkstock/ Guliver

 

Репичките ще се запазят по-дълго свежи, ако натопите листата във вода.

Първо измивайте зелените зеленчуци в подсолена вода, а след това под течаща. Така ще отстраните попадналите в тях насекоми.

 

Когато готвите гъби, или ги почиствайте с четка, или ги измивайте непосредствено предиготвене. Ако искате да ги готвите в тиган, хубаво ги подсушете.

Завехналите листа на салатата може да освежите, ако ги натопите в хладка вода с лимонов сок.

 

Когато варите риба, поставяйте солта в началото.

Когато варите месо, солете накрая.

Рецепти