Съветите на Люба: Идеи за ароматни маринати
от Люба Грънчарова | 08 февруари 2013
Продължаваме с тънкостите в кулинарното изкуство...

Петък е, което означава, че продължаваме с тънкостите на кулинарното изкуство.

 

Много важен момент за нашия успех в кухнята е мариноването на месо.

 

Маринатите биват солени, сладки, солено-кисели и сладко-кисели.

 

Всеки сам може да реши коя марината отговаря най-много на собсвения му вкус.
 

Преди обаче да пристъпя към рецептите за мариноване, мога да дам следния съвет: как да стане месото по-крехко.
 

Месото да  преседи 1-2 дни в прясно мляко.

 

Месото да се накисне в кисело мляко, може да преседи до 5-6 дни.


Месото да се полее с водка за 1-2 дни.


Месото може да кисне в червено вино, но това важи само за телешкото и дивите меса. Червеното вино прави месото  по-тъмно при готвене.

 

И така, започваме с маринатите.


 
За месо


100 гр. водка, 2 сл.мед, сол на вкус.
 

1  мед, 1  соев сос, 2 с.л. доматено пюре, 2 с.л. олио, сол,
черен пипер.
 

1  вода, 1  кисело мляко, 2 с.л. горчица, 1 с.л. доматено пюре. Месото се оставя 24 часа.


2  с.л. зехтин, 1 с.л. мед, 2 с.л. бяло вино, сол, черен пипер
 

4 с.л. зехтин, сока  и кората от 1 лимон, 1  майоран
 

6 с.л. соев сос, 6 с.л. винен оцет, 1 с.л. захар, 1 с.л. олио,
черен пипер.
 

4 с.л. соев сос, 2 с.л. олио, 1 с.л. мед, 1 ч.л. настърган джинджифил, 1 ч.л.  счукан чесън, 2  кисело мляко.


4 с.л. мед, 2  горчица,  1  сух чесън, 50 мл. уиски, 1 с.л. сол.


За скара

 

Сок от 1 лимон, 1 ч.л. сол, 3 с.л. соев сос, 1 ч.л. сух джинджифил, 4 с.л. олио, 1 с.л.  сух чесън, 1 с.л. захар, 1 с.л.  куркума.


 
 
За пилешко
 


Сокът и кората на 1 портокал, 2 скилидки чесън, 4 листа салвия, 4 с.л. зехин.
 

Сокът от 1 лимон, 5  мед, 2 с.л. соев сос, 1 с.л. риган.

Рецепти