Сусамена погача
Сусамена погача
Източник: Елена Панова
Тип ястие: тестени
Националност: българска кухня
Кулинар: Елена Панова
време
90 мин.
порции
продукти
3 бр. яйца
3 с.л. сусам
3 с.л. зехтин
1 с.л. захар
2 с.л. мед
2 ч.л. сол
42 гр. мая
Начин на приготвяне
умерено трудна
1

Пресейте брашното в купа. 

2

Затоплете прясното мляко.

3

Разтворете маята (прясна), меда и 1 супена лъжица захар в половината прясно мляко и оставете да втаса 10 минути.

4

В кладенчето изсипете маята, разбитите яйцата и останалото прясно мляко.

5

Замесете тесто, извадете го върху леко набрашнена повърхност и го омесете хубаво 5-10 минути. Прибавете една по една лъжиците зехтин, като месите до поемане на цялата мазнина от тестото.

6

Оформете го на топка, поставете в намазана със зехтин купа. Покрийте с кърпа или прозрачно фолио и оставете да втаса до удвояване на обема.

7

Намажете с растителна мазнина тава за печене с диаметър не по-малък от 24 см.

8

За оформяне на погачата всеки може да впрегне фантазията си. Ето и едно предложение: разделете тестото на 13 равни части, едната оформете на топка и оставете в средата на тавата. Разточете останалите на кръгли питки с диаметър 8-10 см. Подредете ги ветрилообразно около средата на погачата. Покрийте я с кърпа и оставете да втаса 15-20 мин. През това време загрейте фурната до 180-190 градуса.

9

Разбийте 10 милилитра прясно мляко (2 супени лъжици) с жълтъка. Намажете погачата и поръсете с 2 супени лъжици сусам питките през една.

10

Печете погачата на едно от 2-те най-ниски нива на фурната 30-40 минути до златисто. Извадете готовата погача и я оставете да се отвърне за 5-10 минути. След това я обърнете върху кърпа и може да се насладите на невероятния и вкус.

Подобни рецепти
Любопитно