Ах, тази турска кухня...
Просто не можем да се наситим на неустоимите изкушения, които ни предлага традиционната кухня от Турция.
Освен че десертите са несравнимо вкусни и сладки, и солената кухня не остава по-назад.
Днес ще ви представим едно типично турско ястие "Султан кебап", за което можем да кажем, че е изключително вкусно.
В турската кухня има над 200 вида кебап. Е, този очевидно е първенецът сред тях, достоен само за султани.
По принцип турската кухня се слави с нейната калоричност, там не пестят от нищо. И това ястие не остава по-назад. Но пък е толкова вкусно, че си заслужава един път да си затворим очите за калориите.
Няма да ви губим времето с повече излишни приказки, преминаваме към нужните продукти:
- 6-8 кори за баница
- 500 г пилешко месо
- 2-3 глави лук
- 1 патладжан
- 1 ч.ч. грах (от буркан или предварително бланширан)
- 1-2 с.л. доматено пюре
- 5 с.л. олио
- сол, черен и червен пипер, мащерка
За соса бешамел:
- 2 с.л. масло
- 2 с.л. брашно
- 300 мл прясно мляко
- сол, пипер
За поръсване:
- 100 г настърган кашкавал
Начин на приготвяне:
Нарежете патладжана на кубчета, посолете го и оставете за известно време, докато му изтече горчивата вода.
Запържете патладжана в малко олио. Когато стане златист, извадете върху кухненска хартия и оставете настрана.
В същия тиган сложете нарязаното на хапки пилешко месо (най-добре от обезкостени бутчета) и нарязания лук. Запържете и тях. После добавете доматеното пюре и подправките, разбъркайте добре. Върнете патладжана в тигана, добавете и граха. Сложете капак и оставете за няколко минути. Разбъркайте финално и свалете от котлона. Оставете закратко да изстине, преди да започнете да пълните джобчетата.
За да оформите кебапа, ви трябва купичка или друг съд с подходяща форма. Сложете една или две кори върху купичката, като краищата излизат извън купичката. Напълнете с плънката и завийте джобчето, така че плънката да не се вижда.
Всяко джобче обръщайте в ръката си и подреждайте в тавичка, която предварително сте намазнили отвсякъде с олио или масло.
За соса бешамел, който, сме сигурни, сте приготвяли неведнъж. Разтопете маслото, сложете брашното, бъркайте, докато се получи гъста каша. Разредете я със студеното прясно мляко и бъркайте, докато сосът стане хомогенен. Овкусете със сол и пипер.
С този сос намажете всяко джобче с лъжица, така че сосът да го облее отвсякъде. Сложете във фурната на 190 С. Печете около 30-40 минути.
После извадете и поръсете с настъргания кашкавал. Върнете във фурната за още 10-тина минутки.
кадри - youtube.com
Ще ви издадем една малка тайна. Със същата плънка можете да напълните и издълбани патладжани, които отново да залеете с бешамелов сос и да запечете с кашкавал.
Ако пък не сте почитатели на патладжаните, заменете ги с кубчета картофи в плънката.
Както и да приготвите това ястие, няма да съжалявате. Наистина, уникално вкусно е!
Припомнете си още два вида кебап, типично турски рецепти - Адана кебап и Чоп-кебап.