Султан кебап - неустоимо вкусно турско ястие
от Симона Иванова | 03 ноември 2015
Достойно само за султани

Ах, тази турска кухня... 

 

Просто не можем да се наситим на неустоимите изкушения, които ни предлага традиционната кухня от Турция. 

 

Освен че десертите са несравнимо вкусни и сладки, и солената кухня не остава по-назад.

 

Днес ще ви представим едно типично турско ястие "Султан кебап", за което можем да кажем, че е изключително вкусно.

 

В турската кухня има над 200 вида кебап. Е, този очевидно е първенецът сред тях, достоен само за султани.

 

По принцип турската кухня се слави с нейната калоричност, там не пестят от нищо. И това ястие не остава по-назад. Но пък е толкова вкусно, че си заслужава един път да си затворим очите за калориите.  

 

Няма да ви губим времето с повече излишни приказки, преминаваме към нужните продукти:

 

- 6-8 кори за баница 

- 500 г пилешко месо

- 2-3 глави лук

- 1 патладжан

- 1 ч.ч. грах (от буркан или предварително бланширан)

- 1-2 с.л. доматено пюре

- 5 с.л. олио

- сол, черен и червен пипер, мащерка

 

За соса бешамел: 

 

- 2 с.л. масло

- 2 с.л. брашно

- 300 мл прясно мляко

-  сол, пипер

 

За поръсване:

 

- 100 г настърган кашкавал

 

Начин на приготвяне:

 

Нарежете патладжана на кубчета, посолете го и оставете за известно време, докато му изтече горчивата вода. 

 

Запържете патладжана в малко олио. Когато стане златист, извадете върху кухненска хартия и оставете настрана. 

 

В същия тиган сложете нарязаното на хапки пилешко месо (най-добре от обезкостени бутчета) и нарязания лук. Запържете и тях. После добавете доматеното пюре и подправките, разбъркайте добре. Върнете патладжана в тигана, добавете и граха. Сложете капак и оставете за няколко минути. Разбъркайте финално и свалете от котлона. Оставете закратко да изстине, преди да започнете да пълните джобчетата. 

 

За да оформите кебапа, ви трябва купичка или друг съд с подходяща форма. Сложете една или две кори върху купичката, като краищата излизат извън купичката. Напълнете с плънката и завийте джобчето, така че плънката да не се вижда. 

 

35086

 

Всяко джобче обръщайте в ръката си и подреждайте в тавичка, която предварително сте намазнили отвсякъде с олио или масло. 

 

35084

 

За соса бешамел, който, сме сигурни, сте приготвяли неведнъж. Разтопете маслото, сложете брашното, бъркайте, докато се получи гъста каша. Разредете я със студеното прясно мляко и бъркайте, докато сосът стане хомогенен. Овкусете със сол и пипер.

 

С този сос намажете всяко джобче с лъжица, така че сосът да го облее отвсякъде. Сложете във фурната на 190 С. Печете около 30-40 минути.

 

После извадете и поръсете с настъргания кашкавал. Върнете във фурната за още 10-тина минутки. 

 

35081

 

 

кадри - youtube.com



Ще ви издадем една малка тайна. Със същата плънка можете да напълните и издълбани патладжани, които отново да залеете с бешамелов сос и да запечете с кашкавал.

 

Ако пък не сте почитатели на патладжаните, заменете ги с кубчета картофи в плънката. 

 

Както и да приготвите това ястие, няма да съжалявате. Наистина, уникално вкусно е!

 

Припомнете си още два вида кебап, типично турски рецепти - Адана кебап и Чоп-кебап

Рецепти