Кескул - десерт от турската кухня
от Kulinar.bg | 08 юли 2015
Който трябва непременно да опитате

Опитвали ли сте кескул?


Това е един невероятно вкусен десерт, част от турската кухня. Няма нужда да казваме повече.


Сякаш само факта, че вече споменахме турските десерти, е достатъчно доказателство за един невероятен вкус. Нали сме прави?


И само с няколко думи нека опишем тази вкусотия "кескул", за тези, които не са просветени, така да се каже, в делото на турските благинки :)


Оригинално името на десерта се пише keşkül. Среща се на български още и като кешкюл, но често се прави грешка при изписването и може да се срещне като кексул.


Всъщност кескул представлява един млечен пудинг, придружен любезно от бадемови ядки. Наострихте уши, сигурни сме.


Сервира се с натрошен шамфъстък или настърган кокосов орех. Именно затова някои наричат кескул – турският рафаело десерт.


Но както и да се казва, нека вече да преминем към точната рецепта, за да може час по-скоро да си го приготвим. Ние нямаме никакво търпение, а можем да се обзаложим, че и вие!


Продукти за кескула:



500 мл прясно мляко

40-50 г кокосово брашно

60 г пшенично брашно

80 г захар

1 ч.л. ванилова захар

1 с.л. масло

счукани ядки за украса – шамфъстък или обикновен фъстък


Начин на направа на кескула:


Слагаме на котлона в тенджера млякото, кокосовото брашно, захарта, ваниловата захар и накрая постепенно пшеничното брашно. Бъркаме с дървена лъжица.


Нека сместа да заври, но не трябва да спираме да бъркаме, за да се получи гладък крем на финала. Слагаме и маслото и, след като се стопи, махаме от котлона.


Веднага прехвърляме в огнеупорни купички, покриваме плътно в фолио и слагаме в хладилника.


Преди сервиране поръсваме с натрошено ядки и малко кокосово брашно по желание.


И накрая нека добавим – не стига, че е толкова вкусен този турски кескул, а и се приготвя толкова лесно. На нас този десерт веднага ни отива в графата любими. А на вас?


А сега си припомнете и някои от другите любими турски десерти.


31749


кадри:youtube.com

Рецепти