1
Замесва се маслено тесто, като брашното се пресява, добавя се 1 яйце, захарта (100гр) и маслото, разрязано на малки кубчета.
2
Започва се месене с ръце до пълното усвояване на маслото, получават се маслени трохи. Маслото от топлината на ръцете поомеква, след което се добавя 1 с.л. от млякото, омесва се добре и се добавя и другата лъжица мляко.
3
Накрая се получава лепкаво маслено тесто, покрива се с опаковачно фолио и се оставя в хладилника за 30 минъти.
4
През това време се приготвя кремът, като останалите 4 яйца се разбиват със захарта (150гр), с помощта на бъркалка. Добавя се настъргана кора от портокала, след което се редуват част от сметаната и част от пудинга до пълното им поемане, като се разбърква, за да не се получат грудки от пудинговия прах. Получава се кремообразна смес с гъстотата на палачинково тесто.
5
Ябълките се почистват и издълбават, от горната и долната страна в средата се правят дупки и се издълбават, за да се отстранят семките. След това се обелват и се намазват обилно със сока от портокала, за да не потъмнеят.
6
Охладеното тесто се разточва в кръг, малко по-голям от диаметъра на тавичката, в която ще се пече, за да може да покрие и част от страните.
7
Разточването е най добре да се прави, като тестото се сложи между опъковачно фолио или в найлонов плик ,защото иначе залепва.
8
Кръгла форма с падащ ринг (диаметър 26см) се намаслява и в нея се слага кората тесто, с ръце се притиска и се оформят отстрани борд висок около 2-3 см. Поставят се ябълките и се изсипва върху тях сметановата смес, като се пълнят и самите ябълки. Възможно е сместа да покрие над направения тестен борд по страниците. Това ще допринесе за допълнителна височина на сладкиша при изпичане.
9
Пече се на 170 градуса за 60 минути, след което се оставя да се охлади. Оотстранява се ринга от формата и се поръсва по желание с пудра захар.