Пряники от Русия - меденки с традиция
от Мартина Николова | 28 януари 2014
Вкусни, ароматни и без никаква мазнина

Една от най-традиционните рецепти в руското сладкарство е тази за пряники. Емблематичната рецепта представлява ароматни меденки в основата си.

 

Оттам-натам могат да се добавят и различни овкусители и ароматизатори, като ванилия, канела, лимонова есенция или цитрусови корички, мента и др.

 

Всякак са хубави, тъй като имат много отчетлив вкус на различните подправки, комбинирани в състава.

 

У нас вече има доста магазини, предлагащи руски специалитети, а руската кулинарна история опрелено си заслужава вниманието.

 

Меденките се сервират с любимия на руснаците чай. Разбира се, нием можем да си ги хапнем с кафето, а за децата да добавим чаша топло мляко. Рецептата е коледна, но не пречи да си я приготвим и през останалото време на зимните месеци.

 

Днес особено популярни са два варианта на рецептата – с ментова глазура и с пълнеж от сладко.

 

Още през 9 век се започва с приготвянето на меденките, като в началото рецептата е носела името – меден хляб. Докато не се стигнало до внасянето на различни екзотични подправки на руския пазар и включването има към съставките – индийско орехче, канела, кардамон, анасон, джинджифил и др. И така рецептата станала "пряный" (пикантна, ароматна от руски език).

 

Класическата рецепта за пряники е с глазура, която ги пази от изсъхване.

 

Ето как точно да си приготвите вкусните руски пряники у дома.


Необходими продукти:

 

3 чаени чаши брашно

 

1 чаена лъжичка сода за хляб

 

½ чаена лъжичка индийско орехче

 

½ чаена лъжичка кардамон, смлян

 

½ чаена лъжичка канела на прах

 

1 щипка сол

 

2 големи жълтъка

 

1 чаена лъжичка ванилия

 

1 чаена чаша захар

 

1 чаена чаша мед

 

½ чаена чаша пудра захар


Начин на риготвяне:

 

Смесете в купа брашното, содата, канелата, кардамона, индийското орехче и солта. Разбъркайте.

 

В друга купа разбийте жълтъците и бялата захар, докато станат пухкави.

 

Загрейте меда на котлона, докато се стопи. Охладете и смесете с ванилията. Добавете при жълтъците и разбъркайте.

 

Смесете със сухите съставки и направете тесто. Сложете го в купа и го покрийте. Сложете в хладилника за 1 час.

 

Загрейте фурната на 175 С.

 

Сложете хартия за печене, голяма колкото тава за печене, на плота. С лъжица оформете сладките, като ги слагате на 2.5 см отстояние. Можете да използвате и някаква формичка, за да изрежете меденките.

 

Намажете пряниките отгоре с меда.

 

Печете за 10-20 минути до златисто. Извадете на решетка да се охладят.

 

След това намажете с глазурата.

 

За глазурата:

 

В малка купичка смесете пудрата захар и вода (1-2 с.л.), разбъркайте добре. Намажете пряниките със захарната глазура.

Рецепти