Св. Варвара
от Kulinar.bg | 04 декември
Баба Шарка или Женска Коледа

Днес, на 4 декември, православната църква чества Великомъченица Варвара. От този ден започва цикълът на зимните празници.

 

В народните вярвания Варвара е сестра на Сава, чийто празник се чества утре (5 декември).

 

Смята се, че Сава е по-добрата от двете сестри, а двете подготвят празника на Св. Никола. Трите празника са известни с приказката "Варвара вари, Сава пече, Никола гости гощава”.

 

Варвара е починала мъчително от ръката на баща си, поради силната вяра в Бог.

 

Варвара се счита за покровителка на починалите внезапно, които нямат време да се покаят, както и на военните и миньорите. В някои райони на страната, светицата се счита за пазителка на децата от болести, най-вече от шарка. Затова на някои места е известна като баба Шарка.

 

По традиция днес се приготвят къпани питки, които се поднасят от домакините с мед.

 

В Добруджанския край трапезата се приготвя от предната вечер – купичка с мед, медена питка, съд с вода и кърпа.

 

В Западна България на празника се палело огън на кръстопът, на него се варяла леща или боб и децата изяждали по няколко зрънца. След това семействата взимали от варивото и се пазело като лекарство за дребна шарка.

 

На други места, на пранзика на Св. Варвара се варял фасул, слагали се по няколко зрънца на коляното на децата в къщата и те трябвало да ги изядат без ръце.

 

Навремето празникът на Св. Варвара се наричал още Женска Коледа, тъй като момите се обличали празнично и обикаляли къщите, за да пеят песни за здраве.  

  

Честит празник!

 

Предлагаме ви да видите и тези две рецепти за менюто на днешния празник.

 

Къпана питка (Анита)

 

Боб по манастирски

Рецепти