Коледа – световният празничен феномен
от Kulinar.bg | 25 декември
Един празник, който обединява всички християни по света

Коледа е любим празник на стотици християни по света. Тя е както свещен, религиозен празник, така и истински международен културен и комерсиален феномен, който масово е превзел сърцата на хората. Както всички знаем, на Бъдни вечер християните празнуват рождеството на Исус Христос – един от най-важните в исторически и културен аспект моменти в човешката история.

 

Разбира се, народите, които населявали европейските земи преди Христа, имали своите езически обичаи и вярвания, които оказват силно влияние върху формирането на Коледа и нейната съвременна традиция.

 

И макар в модерната история комерсиалната страна на Коледа да надделява над духовната, празникът продължава да сплотява семейството и да създава неповторим уют в дома. Близки и приятели поставят подаръци под коледната елха, изпращат си весели поздравителни картички, татковците се обличат като Дядо Коледа, роднини и приятели се събират около богатата коледна трапеза...

 

Но как е започнало всичко?

 

57c949dd-70ac-62e4-4594-96729baf63cb

Коледна трапеза, облечена в червено. Източник: sxc.hu

 

История на Коледа

 

Средата на зимата винаги се е свързвала с празнични и фестивални традиции навсякъде по света. Векове преди "пристигането" на Христос, ранните европейци чествали светлината и рождението именно през мрачните зимни дни. Много народи празнували по време на зимното слънцестоене, с "поглед", насочен към предстоящите, дълги и светли, дни.

 

Скандинавската Коледа и защо празниците продължават толкова дълго

 

В Скандинавия норвежците започвали да празнуват Коледа (Yule) на 21 декември, чак до края на месец януари. Историята разказва как бащи и синове носели в домовете си огромни дънери, от които палели огън. Семействата празнували, докато дървото изгори напълно, което обикновено отнемало около 12 дни. Норвежците вярвали, че всяка огнена искра означавала раждането на ново прасе или теле през идната година.

 

Интересни коледни обичаи на Стария континент

 

Всъщност, краят на декември означавал празнично време в повечето райони на Стария континент. През зимата било обичайно по-голяма част от добитъка да бъде заклана, за да не се налага неговото изхранване. Това означавало и прясно месо за фамилията. Като добавим и факта, че бирата и виното ставали готови за консумация именно през студения сезон, и традицията на Коледа постепенно започва да добива своите контури.

 

Коледни обичаи в Германия

 

В Германия хората почитали езическия бог Один, повелител на небето и справедливата война. Отдавали му своята почит именно в средата на декември. Германите се страхували от него, защото вярвали, че през нощта Один лети из небето и следи всички, за да реши кой ще има късмет през предстоящата година и кой – не. Ето защо повечето хора предпочитали да остават по домовете си, на скрито и безопасно място.

 

10a63c24-de44-cce9-189d-517dfb597dca

Немски коледен базар. Източник: Wikipedia

 

Коледата в Рим с големи и дълги празненства

 

В Рим, където зимата никога не е била толкова сурова и студена, колкото в далечния Север, празнували т.нар. Сатурналии – празнични дни в чест на бог Сатурн, бог на плодорието, земеделието и реколтата. Фестивалът започвал седмица преди настъпването на зимното слънцестоене и продължавал цял месец. Както може да се предполага, празникът Сатурналия бил време за богато, хедонистично угощение, когато храната и напитките били в изобилие, а обичайният всекидневен ред на римлянина се преобръщал наопаки. Казано с други думи, робите ставали господари, а селяните свободно празнували из града. Училищата и работилниците затваряли врати, за да могат всички да се включат в празника.

 

По времето на зимното слънцестоене, римляните празнували и т.нар. Ювеналия (Ювеналии) – празник на младостта. В този отрязък от годината, представителите на висшата класа пък почитали рождението на Митра – бог, който е почитан в много други митологии (например древноиранската). Това се случвало именно на 25 декември. За някои римляни, рождението на Митра бил най-свещения ден през цялата година.

 

Коледата през ранните дни на християнството

 

Любопитно е, че през ранните дни на християнството, Великден бил най-важният празник за вярващите, не Рождество Христово, което въобще не било почитано. Чак през IV век Църквата решава да отбележи раждането на Христос като празник. За съжаление, в Библията никъде не се споменава точната дата на раждането на Божия син, факт, който по-късно пуританите използват, за да оборят Коледа. Въпреки наличието на някои доказателства, според които Исус се е родил през пролетта, папа Юлий I (управлявал в годините 337-352)посочва 25 декември като деня на Рождество Христово. Счита се, че църковните власти се спират на тази дата, за да продължат традициите на езическите обичаи около Сатурналиите. До края на VIII век, почитането на Рождество Христово се разпространило чак до Скандинавия.


2c80a1b5-38a8-0ef8-aed4-eb6f443cb99f

 Пресъздаване на Рождеството Христово. Източник: Wikipedia

 

Като цяло, днес празникът, свързан с раждането на Исус, се е променил значително в различните течения на християството. Някои православни (ортодоксални) християни например почитат Рождеството 13 дни след 25 декември.

 

Може да се каже, че православието e "свързало" празника Богоявление с празника Кръщение Господне, приемайки, че, при кръщението на Исус на река Йордан, се появява Бог в неговата триединна същност: Синът – Исус, Светия дух - във вид на гълъб, който каца върху Христос, и Гласът на Небесния Отец (Глас Божи). Именно тогава Гласът Божи съобщава, че Христос е Негов Син. В България на този ден имен ден празнува Божидар, както и хората с производни на Божидар имена.

 

Коледа, освен със светлата фигура на Исус Христос, я свързваме с още една добродушна личност. Става въпрос именно за любимия на малки и големи Дядо Коледа. На всяка Коледа облеченият в червено белобрад дядо посещава милиони деца по света и сътворява хиляди усмивки.

 

А къде и кога се появява този любим герой, познат и като Санта Клаус, Дядо Мраз, Свети Николай?

 

Легендата за Свети Николай

 

Тя разказва за монаха Св. Николай, за който се счита, че е роден около 280 г. в Патара, днешна Турция. Неговата добродетелност го превръща в централна фигура в различни легенди. Той раздал цялото си имущество на недоимащите и пътувал, за да помага на бедните и болните. Колкото повече време минавало, толкова по-известно ставало името на Николай. Още повече, той бил силно религиозен и обвързал целия си живот с християнството. Денят, който е посветен на неговата светла личност, е денят на неговата смърт. Това е именно 6 декември, датата, на която отбелязваме Никулден.

 

Любопитно е, че до настъпването на Ренесанса, Св. Николай е най-известният светец в Европа. Неговият ореол не е затъмнен дори от Реформацията, която се противопоставя на обявяването на хора за светци. В Нидерландия, Белгия, Австрия и Германия е изобразяван като брадат владика, облечен в роба.

 

d1e4f44c-d57a-8a5a-73bb-b7531b8ff463Илюстрация: Wendy Edelson

 

Въпреки че по света най-разпространена е "информацията", че Дядо Коледа, т.е. Свети Николай, "живее" на Северния Полюс, то историята е на друго мнение. През 1087 година управниците на италианския град Бари насърчават експедиция, която да открие и прибере неговите мощи. Именно там можете да им се поклоните и днес – в базиликата "Свети Николай", която е построена през гореспоменатата година и е много красив археологически и религиозен паметник.

 

Моряците, натоварени с тази мисия, оставили малки частици от мощите му в гроба. По-късно те били събрани от венециански моряци и отнесени във Венеция. Там също се издига храм в чест на Св. Николай, който официално става закрилник на мореплавателите.

 

Освен на моряците, светецът е закрилник и на много други социални групи, както и на децата. Също така, Свети Николай е закрилник на градовете Амстердам и Москва.

 

Но какво общо има свещената фигура на Свети Николай с червендалестото лице и свръхпълничкото тяло на Дядо Коледа, което по необясним начин успява да се промъква през комина?

 

Coca-Cola и комерсиализацията на Дядо Коледа


5416aeeb-4cd7-8684-d073-d78ca22eee61

 

Днес много трудно ще откриете поздравителна картичка за Коледа, върху която да не е изобразен белобрадият старец, облечен в червен костюм и натоварен с чувал. Да не забравим шейната и елените Дашър, Денсър, Пренсър, Виксен, Комета, Купидон, Донър, Блитцен и Рудолф!

 

Всъщност това жизнерадостното коледно изображение не е съществувало допреди 1931 година, когато се "ражда" с... рекламна цел. Художникът Хадън Съндблом създава именно този Дядо Коледа за реклама на безалкохолния гигант Coca-Cola. Именно корпорацията преобръща начина, по който човечеството си представяло Санта. Днес на много места можете да прочете или чуете твърдението, че Дядо Коледа носи червено и бяло именно защото това са цветовете на Coca-Cola.

 

Е, разбира се, преди Хадън много други автори и артисти се "възползвали" от съществуването на белобрадия старец, но образът, създаден от него, някак пасва на Дядо Коледа и му стои до ден днешен.

 

Коледната трапеза – по света и у нас

 

От дума на дума, ето че стигнахме и до най-съществената от кулинарна гледна точка част – трапезата за Коледа! Коледната вечеря (да не се бърка с тази за Бъдни Вечер) е различна в различните страни.

 

abe9808c-02ab-0897-2756-d8f7f158476a

Коледна трапеза. Източник: morgueFile.com

 

Ако по Коледа предпочитате да сте на друго място – примерно в страна от Централна или Западна Европа – знаете, че "другите" европейци имат малко по-специфични кулинарни обичаи. От една страна, защото са католици, от друга – заради различнията в националните кухни. Но колкото и различни, всички народи се обединяват около идеята за вкусно приготвена, домашна храна, чието ухание се промъква през пролуките на входната врата и достига улицата... А и във всеки дом навсякъде по света, дори там, където християнството не е официална религия, се украсява коледна елха. Къде иначе Дядо Коледа ще остави подаръците?

 

Коледната трапеза в Австрия

 

В Австрия, една от страните с най-красива коледна украса, коледната вечеря се състои от пуйка и шунка, за десерт се предлага шоколадов мус, а питието е греяно вино (Gluhwein).

 

Коледа в Чехия

 

Чехия пък е известна със страхотните си коледни сладки, които се приготвят поне няколко дни преди Коледа и се държат на студено.

 

cf87aec5-de5c-8388-0904-b8b87abd78a1

Коледни сладки. Източник: sxc.hu

 

Коледа в Дания

 

В Дания на трапезата, като основно ястие, се открива свинско, пуешко или патешко месо. За гарнитура се приготвят картофи, които могат да се карамелизират или изпекат.

 

Коледа във Финландия и Швеция

 

Във Финландия, а и в Швеция, Коледа се отбелязва с голямо парче коледна шунка, което се хапва с горчица и/или хляб. Сервира се и риба.

 

Във Франция

 

Във Франция и останалите франкофонски страни, типично по френски, храната през тази вечер е изтънчена и изкусителна. Сервират се омар, стриди, охлюви, гъши дроб. Едно от основните ястия е пуйка с кестени.

 

В Германия

 

В Германия традицинно се приготвя печена пуйка или шаран, въпреки че патешкото и свинското също са опция. Най-предпочитаните гарнитури към тези ястия са печените картофи или някакъв вид зеле. В някои региони на страната, коледната вечеря се състои от наденички и картофена салата. Десертът обикновено е щолен.

 

 18310

Класика! Печена пуйка с картофки. Източник: Wikipedia

 

В Италия

 

В Италия традициите са различни спрямо региона. Общата черта е, че вечерята за Бъдни вечер е по-важна, отколкото коледната. Като първо ястие за вечерта обикновено се приготвя супа с някакъв вид паста, да речем тортелини. Второто блюдо зависи от това дали сте в Северна или Южна Италия. В Северна Италия предпочитат пилешко месо, което е печено или варено и овкусено със сосове. В южната част на страната пък приготвят змиорка. Сред десертите се открива любимото на италианците панетоне, както и нуга с ядки.

 

Във Великобритания

 

Във Великобритания коледната вечеря всъщност се хапва в следобеда на 25 декември. Ранната вечеря се състои от печена пуйка, кокошка, патица, или пък печено телешко, свинско или шунка. Месото се сервира с пълнеж или сос, или пък с гарнитура от печени картофи, задушени зеленчуци.

 

В Канада

 

В английската част на Канада коледната вечеря е подобна на тази в Англия: пълнена пуйка, картофено пюре, боровинков сос, пудинг със стафиди, тиквен пай, плодова торта или коледен пай.

 

Във френската част на Канада кулинарните традиции са подобни на тези във Франция.

 

В САЩ

 

В САЩ коледните традиции също са "присвоени" от Великобритания – пълнена пуйка, телешко, шунка, сосове, тиква, печени кореноплодни или брюкселско зеле, картофено пюре. За десерт се сервират коледен пудинг, марципан, захарни курабии, плодова торта, ябълков пай...

 

В Австралия

 

В Австралия коледното хапване се случва на обяд и отново се доближава до това в Англия и САЩ. С разликата, че, поради значително по-високите температури, различните видове месо обикновено се сервират студени, като към тях се прибавя сос от червена боровинка.

 

Гарнитурата е салата или печени зеленчуци. Тъй като австралийците много обичат торта Павлова, си я приготвят и за Коледа. За десерт се предлагат сезонни за континента плодове като череши и манго. Италианският панетоне е достигнал и тази част на земното кълбо, като се предлага готов в магазините на Сидни и Мелбърн.

Рецепти