Рекордно голям щолен на фестивала в Дрезден
от Мартина Николова | 09 декември 2013
Огромният коледен сладкиш счупил рекорда от 2000 година

В последните години у нас се радваме на много вкусния немски коледен сладкиш – щолен. В Германия пък дори си имат специални фестивали, посветени на десертния хляб.

 

От 1994 година насам се провежда фестивал на щолена в Дрезден (административна столица на Саксония). Сравнително млад фестивал, но изненадващ с голямата амбиция на дрезденските сладкари всяка година.

 

Първият щолен от '94 г. е тежал около 2.700 килограма и, забележете – вписан е в Книгата на Гинес. През 2000 година е приготвен рекорднен щолен с внушителните размери от 4.2 тона. А през 2013 година година жителите и гостите на Дрезденския фестивал на щолена се насладиха на 4296 кг коледен хляб, което е с 50 кг повече от милениумския.

 

Знаете, че сладкишът има характерна форма на хляб. Първоначалната идея била да напомня на новородения Христос, повит в пелени. Може фестивалът на щолена да е от 20 години, но това далеч не означава, че рецептата е толкова млада. Напротив, щолен се приготвя в Германия поне от 15 век насам.

 

Среща се и под името фруктов кекс, защото съдържа сушени плодове. Освен тях, в щолена апетитно хрупкат ядки, а глазурата му се приготвя от разбити белтъци и пудра захар.

 

Освен сериозните  4 тона и отгоре тегло, щоленът-рекордьор, който дрезденските майстор-сладкари приготвиха, може да се похвали и със следните размери: 4.34 метра дължина, 1.76 метра широчина и 92 сантиметра височина. За направата му са изразходвани над 1 тон брашно, повече от 500 килограма масло и над 300 килограма захар.

 

Вкусният гигант тържествено "се разходил" по централните улици на Дрезден, за да могат да му се насладят повече хора. След като всички се уверили в прекрасния вид на щолена, последвало и тържественото разрязване на първото парче от сладкиша.

 

Този тържествен акт се извършва от кралския майстор-пекар по традиция. Той използва специално предназначен посребрен нож. А за такъв сериозен сладкиш си трябва и сериозен нож – 1.2 метра. След ритуалното разрязване на първото парче, щоленът се дели на по-малки парчета и се раздава на всички посетители, за да се насладят на прекрасния вкус на сладкиша. Една порция от вкусния щолен струва 5 евро и е в размер от 500 грама.

 

И нещо много благородно в духа на Коледа – част от парите, спечелени от продажбата, отиват за благотворителност.

 

Ето я и нашата рецепта за щолен.

 

Рецепти