Коледен Щолен (Германия)
Коледен Щолен (Германия)
Източник: Thinkstock / Guliver
Празник: Коледа
Сезон: зима
Кулинар: шеф Готвач
време
> 90 мин.
порции
продукти
225 гр. масло
150 гр. стафиди
50 гр. захар
70 мл ром
1 пак. мая
1/2 ч.л. сол
1 пак. ванилия
Начин на приготвяне
за майстор-кулинари
1

Ромът, стафидите, настърганите кори и орехите се смесват в купичка и се заливат с рома.

2

След като престоят така около 10 мин, се кипват за 4-5 мин.

3

В дълбок съд се замесва рядко тесто от хладкото мляко, захарта, маята и 5-те с.л. брашно.

4

Покрива се с кърпа и се оставя на топло да втасва за 20 мин.

5

Към тестото се добавят останалото брашно,125 грама от маслото и жълтъците. Тестото се меси много добре.

6

По време на месенето се добавят вече изстиналите стафиди и ядки, ванилия и сол.

7

Тестото се слага в дълбокия съд, покрива се с кърпа и се оставя да втасва на топло за 2 часа.

8

След като втаса тестото, се разточва на овална кора, прегъва се така, че горният край да не прихлупва долния и с точилка леко се натиска откъм прегъвката.

9

Щоленът се слага в тава, покрита с хартия за печене, покрива се с кърпа и след 30 мин. се пече на 170 градуса.

10

Пече се поне един час. Ако започне да загаря, се покрива с фолио.

11

След като се изпече, щоленът се намазва горещ с разтопено масло и се наръсва с 1/4 от пудрата захар. Това се повтаря, докато свършат маслото и пудрата захар.

Подобни рецепти
Любопитно