Пълнено агнешко бутче
Пълнено агнешко бутче
Източник: Добринка Христова Петкова
Тип ястие: основно
Националност: българска кухня
Празник: Великден
Сезон: пролет
време
> 90 мин.
порции
продукти
500 мл вода
250 мл бира
2 бр. моркови
1 ч.л. сол
2 стр. розмарин
200 гр. ориз
200 гр. гъби
1 ч.ч. спанак
2 щипка дивисил
140 мл олио
Начин на приготвяне
умерено трудна
1

Моята великденска трапеза :)

2

За намазване: 100 мл олио, 1 ч.л червен пипер, 2 щипки черен пипер, 1 щипка розмарин.

3

В 2 с.л олио, задушете последователно нарязаните лук, спанак, гъби, ориз и подправки. Налейте 200 мл вода и задушавайте, докато оризът стане почти готов и течността се изпари.

4

Агнешкият бут се разрязва така, че да се получи „джоб”. Полученият отвор се пълни с готовата плънка и се зашива с дебел конец. Направете смес от олиото, червения и черния пипер и розмарина. Посолете агнешкото и го намажете с получената смес.

5

Поставете го в тава, налейте бирата и 300 мл вода. Покрийте с фолио и печете на 200 С, около 2.5 – 3 часа, като от време на време го поливате със соса от печенето. 2 часа след като се запече, прибавете нарязаните на едро моркови и картофи. Накрая махнете фолиото и допечете, докато се образува златиста коричка.

Подобни рецепти
Любопитно