Прясно зеле на фурна с наденица
Прясно зеле на фурна с наденица
Източник: Люси Евтимова
Тип ястие: основно
време
50 мин.
порции
продукти
100 мл олио
3 бр. домати
1 ч.л. захар
1 щипка чубрица
3 щипка сол
Начин на приготвяне
лесна
1

Започваме, като измитото и почистено зеле нарязваме на средно големи парченца. Слагаме в купа и добавяме две-три щипки сол, с които го омачкваме.

2

В малко олио запържваме зелето, докато омекне и намали обема си. Добавяме 1 ч.ч. топла вода и оставяме да поври няколко минути.

3

През това време измиваме и нарязваме доматите на малки кубчета. Аз предпочитам да добавям една малка люта чушка (не много люта), вместо чесън.

4

Нарязваме я и нея на ситно. След като водата е поизвряла, прибавяме доматите и чушката, и добавяме 1 ч.л. захар и още сол / олио - на вкус. Ако е необходимо, прибавяме още малко топла вода - 1/2 ч.ч.

5

Разбъркваме хубаво и прибавяме подправките - чубрица, черен и червен пипер. Разбърквайки пържим още няколко минути. Прехвърляме всичко в подходящ съд за печене.

6

Слагаме във фурната на 200 С, докато заври. След това намаляваме и печем до готовност - около 15-20 минути.

7

През това време нарежете наденицата във форма по желание. Обичам да пека месото отделно от зелето, тъй като ястието запазва лекия си вкус на постно, въпреки наличието на месо отгоре.

8

Подредената наденичка печем още няколко минути, докато се запече. 

9

Още информация ще намерите тук.

Подобни рецепти
Любопитно