Паниран сладолед - уникален десерт за зимните месеци
от Kulinar.bg | 29 септември 2015
Напомнящ лятото и слънчевото време

Сладоледът не е десерт само за лятото! Определено заставаме зад това твърдение и няма да се откажем, докато не убедим и последния противник на тази максима.

 

33823

 youtube.com

 

Сладоледът е едно от изкушенията, пред които сме безсилни. Сигурни сме, че с много от вас е същото. Отказваме да се разделим с него през студените месеци, колкото и неприемливо да изглежда хапването на сладолед през зимата.

 

Защо трябва да си слагаме ненужни забрани... Така де, има начин за приготвяне на сладолед, който да си хапваме през зимата, в онези моменти, когато казваме чао на диетата и имаме остра нужда от една порция сладолед.

 

Хапвали ли сте паниран сладолед? Ако не, живо ви препоръчваме да го направите.

 

Е, добре де, няма да го ядем всеки ден, ако ви притесняват калориите. Можете да запомните рецептата, за да изненадате приятели и близки на следващото празненство у дома.

 

33821

 youtube.com

 

Панираният сладолед е атракция, която можете да си спретнете и то доста лесно.

 

Въпреки че човек веднага си казва "добре, как няма да се стопи от топлината...”. Има резон, но няма да се стигне до там ако сте бързички в действията си.

 

Панираният сладолед е особено популярен в Северна Америка. Дори някои определят САЩ като създатели на рецептата. Но има и някои сведения, сочещи азиатските корени на десерта. Именно затова панираният сладолед се свързва с азиатската кухня. Полинезийските ресторанти също го включват в менюто си (Полинезия – група острови в Тихия океан).

 

Но това определено не може да ни спре в рамките на България да си го хапваме с най-голямо удоволствие.

 

Сега ще споделим с вас и точния метод за направа на този уникален десерт – паниран сладолед.

 

 wikipedia.org

 

Нарежете малки парчета прозрачно фолио (не е нужно да са равномерни). С помощта на лъжица за сладолед оформете топки сладолед, като слагате всяка на отделно парче фолио. Завивайте добре всяка топка сладолед.

 

Наредете ги в съд, който можете да сложите във фризера или камерата на хладилника. Оставете ги там за 1 час.

 

Почти на финала сложете олио (по-голямо количество, за да се пържи сладоледа на маслена баня) в дълбок съд на котлона и го загрейте.

 

Докато с е загрява сложете корнфлейкс в купа. Ако предпочитате, можете и да го смелите. Разликата е само във външния вид – с целите парчета корнфлейкс топките сладолед стават по-рошави и, може би, една идея по-апетитни.

 

Та, когато сладоледът е вече добре замразен, го извадете от камерата и махнете фолиото. 

 

Оваляйте всяка топка в корнфлейкса (щедро количество) и пускайте във олиото. Не слагайте повече от две топки, за да имат "свобода”. Внимание! Времето за пържете е 15 секунди. Топлината просто трябва да мине през тях и светкавично да ги извадите.

 

Сложете ги на домакинска хартия, която да попие излишната мазнина.

 

За сервирането оставяме на вашето въображение – можете да залеете с течен шоколад, карамел, да поднесете с пресни плодове и мед. Едно е сигурно – няма как да не е вкусен този паниран сладолед!

  

Хайде сега кажете, не е ли супер идея за комбинация между летния десерт номер 1 и зимните кулинарни изкушения, към които посягаме, когато навън е мрачно...

Рецепти